ИТАЛИЈА ПОСТАЈЕ КОШМАР БРИСЕЛСКИХ БИРОКРАТА: Све спремно за велики пакт унутар ЕУ - Ђорђа Мелони је нови ударац естаблишменту

Novosti online

27. 09. 2022. у 12:23

РЕЗУЛТАТИ ванредних парламентарних избора у Италији указују да би, с обзиром на победу партија десног центра, могло доћи до нове и веће политичке конфронтације између чланица ЕУ, поготово о питањима која се тичу породице, традиционалних вредности и имиграционог цунамија који све више гута Европу.

ИТАЛИЈА ПОСТАЈЕ КОШМАР БРИСЕЛСКИХ БИРОКРАТА: Све спремно за велики пакт унутар ЕУ - Ђорђа Мелони је нови ударац естаблишменту

Фото: ЕПА/Принтскрин/Илустрација

Каже ово за „Глас Српске” историчар и публициста Срђа Трифковић коментаришући прве прелиминарне резултате који указују да је извесна победа партије - Браћа Италије, коју предводи конзервативна десничарка Ђорђа Мелони, али и коалиционог савеза који поред њене партије чине и Северна лига Матеа Салвинија и Форца Италија Силвија Берлусконија.

- Верујем да ће, након што се потврде резултати избора и Мелонијева буде изабрана за нову премијерку, Италија постати велики трн у оку Брисела, јер би се нова влада, с обзиром на политику коју воде поменуте три странке, могла приближити земљама Вишеградске четворке, што би онда могло довести и до стварања једне чврсте политичке осовине и пакта између Рима, Будимпеште и Варшаве. У преводу, то значи да Брисел неће имати толику моћ да и убудуће намеће своје накарадне политичке, моралне и друштвене узусе земљама чланицама ЕУ - истакао је Трифковић.

Фото: Shutterstock/Илустрација

Сматра и да ово сигурно представља наговештај једног значајног „коперниканског обрта у распореду снага унутар ЕУ, којег се боје поједине бриселске бирократе”, јер се очекује да ће Мелонијева, уколико добије мандат, формирати „најдесничарскију” владу Италије од Другог светског рата. Мелонијева, која негира да је фашиста, али се држи слогана из Мусолинијеве ере „Бог, домовина, породица”, иначе никада није крила да блиско сарађује са мађарским премијером Виктором Орбаном, који јој је морална и економска инспирација у остваривању заједничког циља - јачања европске тврде деснице у име поштовања националног суверенитета, одбране породице, хришћанског идентитета и социјалне економије. Салвини и Берлускони се чак отворено залажу за укидање санкција Русији.

- То очигледно многима смета, што смо видели из скандалозне изјаве Урсуле фон дер Лајен, која је уочи ових избора поручила да би у случају нежељеног исхода гласања, а алудирајући на евентуалну њену победу и десног савеза, Брисел у том случају могао прибећи одређеним казненим мерама. Међутим, пропустила је да примети да Италија више доприноси буџету ЕУ него што из њега прима - каже Трифковић.

Сматра и како резултати избора представљају одраз незадовољства грађана досадашњим, како их је назвао, „давоским естаблишментом оличеном у лику и делу бившег премијера  Марија Драгија”.

- Глас за Мелонијеву и њену коалицију је, у ствари, глас незадовољства против таквог естаблишмента који се увек руководио узусима и стратегијама Брисела и Давоса, али и Вашингтона. У овој победничкој десничарској коалицији имамо људе који су дубоко скептични према америчким намерама према Русији, али и Европи. Они се све отвореније боре против наметања драконских санкција Москви јер сматрају да Европа на тај начин сама себи сече грану на којој седи - поручио је Трифковић.

У Италији су у недељу одржани ванредни парламентарни избори на којима је излазност била 64,59 одсто. Први прелиминарни резултати показују да ће коалиција десничара остварити победу, између 41 и 45 одсто гласова, и да ће Мелонијева из Браће Италије постати прва италијанска премијерка. Десничарски блок добиће између 227 и 257 од 400 места у Доњем дому парламента и између 111 и 131 места у Сенату који броји 200 чланова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

СПОЈИО ИХ КУЛТНИ ФИЛМ: Први муж Дубравке Мијатовић - са њим има ћерку Иву (ФОТО)