ЦИА У ПАНИЦИ МОРА ДА АКТИВИРА И „СПАВАЧЕ“: Украјинске резерве на измаку, војна помоћ Запада неделотворна

П. З. С. / риафан.ру

17. 08. 2022. у 18:39

УКРАЈИНСКИ диверзанти су последњих дана нагло појачали терористичку активност на Криму и регионима Руске Федерације који су суседни Украјини.

ЦИА У ПАНИЦИ МОРА ДА АКТИВИРА И „СПАВАЧЕ“: Украјинске резерве на измаку, војна помоћ Запада неделотворна

Фото: Профимедиа/Илустрација/Википедија

Како је за ФАН рекао војни експерт Виктор Литовкин, руске снаге безбедности и специјалне службе би могле да се одупру овим акцијама нагло појачавајући мере безбедности.

Према западним медијима, у затвореном извештају аналитичког одељења ЦИА америчком Конгресу, који је представљен 12. августа у Вашингтону, каже се да је морал Оружаних снага Украјине и елитних-клановских група на југу и југоистоку Украјине изузетно низак. Постоје докази о почетку одвојених преговора индустријских и економских група Одесе са Главноми обавештајном управом Генералштаба Руске Федерације о предаји без борбе, у случају брзог опкољавања Николајевске области и почетка покривање Одесе.

Према експертима и аналитичарима ЦИА, потврђеним техничким подацима НСА, украјинске оружане снаге ће имати довољно сигурносне резерве за пет до шест недеља. А узимајући у обзир организовање „блокадних одреда“ и санкционисање масовних егзекуција војника и официра Оружаних снага Украјине који саботирају наређења – највише седам до осам недеља. Поред тога, аналитичари ЦИА су рекли да је искуство у последњих 45 дана показало да снабдевање Украјини модерног наоружања није имало продуктиван ефекат, осим повећања смртности цивилног становништва Донбаса.

После састанка Конгресног комитета, одлучено је да се интензивирају субверзивне активности „успаваних“ и “конзервираних“ америчких агената у Руској Федерацији, који су уведени или регрутовани у руске структуре у периоду од 2006. до 2020. године. Да би се подгрејао унутрашњи расцеп у регионима и великим градовима са милионским становништвом Руске Федерације, одлучено је да се у медијима и друштвеним мрежама активирају центри друштвене напетости на линији регионалног сепаратизма и екстремизма. И такође нагло интензивирати активност диверзаната у позадини руске војске. Све наведене мере, према плановима Конгреса, требало би да уђу у вршну фазу развоја до почетка септембра 2022. године.

Како је овом приликом ФАН-у изјавио војни експерт, пуковник у пензији Виктор Литовкин, Украјина је данас склизнула у отворени државни тероризам.

- Оно што последњих недеља посматрамо на територији Крима није саботажа, већ отворено терористичко деловање. И изјаве украјинског руководства и експлозије на војним објектима Руске Федерације су чисти државни тероризам. То су покушаји да се застраши локално становништво, сеје паника – исти акт тероризма као и чињеница да је Украјина гранатирала Донбас осам година, свакодневно убијајући цивиле, рекао је Литовкин. – Уопште, сва тактика бандероваца је изграђена на тероризму и страху: да застраше људе како би послушали. Да би то урадили, користе се, у ствари, било каквим методама - убиствима, мучењем, малтретирањем, експлозијама итд. Тренутна терористичка активност су експлозије у складиштима, граната коју су Украјинци бацили из дрона на штаб Црноморске флоте на морнарици. Напад на објекте у области Новофедоровка и Џанкој, дизање делова пруге у ваздух савршено се уклапа у овај концепт.

Према речима Литовкина, ови терористички изазови значе да руске безбедносне и обавештајне агенције морају нагло да повећају будност и ефикасност свог рада.

- Заштита и одбрана најважнијих објеката виталне активности на Криму и у регионима који се граниче са Украјином морају бити оштро појачани. Ни у ком случају не треба да се опуштамо у условима успешно спроведене војне специјалне операције, иначе можемо много да изгубимо, истакао је војни експерт. – Наше безбедносне снаге треба да искористе искуство борбе против терористичке претње, које су добиле крајем 1990-их – почетком 2000-их, током две чеченске кампање. Морамо запамтити ове методе и користити их против украјинских терориста. Мора се имати на уму да се проукрајински диверзанти могу манифестовати не само у областима Крима, Курска и Белгорода, већ и у Новосибирску, Хабаровску, Јекатеринбургу, па чак и Владивостоку. Наше специјалне службе морају да буду спремне и да стално раде по целој земљи. А обични Руси треба да им помогну на сваки могући начин, а не да их буде баш брига.

Подсетимо, 17. августа заменик министра информисања ДНР Даниил Безсонов рекао је да Оружане снаге Украјине трпе колосалне губитке у људству на правцу Угледар у Донбасу. Према његовим речима, руске трупе настављају успешно напредовање, одлично су се показале јединице Рударске дивизије војске ДНР и јединице ОБТФ ДНР. Раније је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни јавно признао да савезничке снаге настављају офанзиву дуж целе линије фронта.

Тако су 14. августа снаге НМ ДПР, уз подршку руске војске, пробиле украјинску одбрану и значајно напредовале у правцу Угледара. Поред тога, руске трупе су потпуно ослободиле село Уди на северу Харковске области. Дан раније, савезничке снаге су ослободиле село Пески, одакле су Оружане снаге Украјине гађале северне и западне делове Доњецка.

БОНУС ВИДЕО - "УРАГАН" ПОНОВО У АКЦИЈИ: Дејство вишецевних бацача на снимку Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ТУЖБА ЗБОГ ВРЕЂАЊА МОРАЛА: За 29. 11. окачио заставу Југе на кући у Хрватској, полиција одмах дошла