ПУТИН ЈЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ СХВАТИ ОЗБИЉНО: Кисинџер упозорио на рат, сматра да је ширење НАТО морало да се заустави 1999.

Novosti online

14. 08. 2022. у 20:06

БИВШИ амерички државни секретар Хенри Кисинџер изјавио је да је Вашингтон одбацио традиционалну дипломатију и да је у одсуству великог лидера свет довео до ивице рата са Русијом и Кином због Украјине и Тајвана.

ПУТИН ЈЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ СХВАТИ ОЗБИЉНО: Кисинџер упозорио на рат, сматра да је ширење НАТО морало да се заустави 1999.

Фото: ЕПА

- На ивици смо рата са Русијом и Кином због питања чији смо делимични творци, а нисмо размишљали како ће се криза завршити или где ће нас одвести - рекао је Кисинџер за дневник "Волстрит журнал".

Кисинџер сматра да је ширење НАТО-а требало да се заустави у Пољској (1999.), а Украјина је требала да заузме место у односима Русије и Запада какво је имала Финска.


Он верује да је “била грешка што је НАТО сигнализирао Украјини да би се на крају могла придружити савезу” и да је се Путинова забринутост за сигурност Русије требала схватити озбиљно.

- Мислио сам да су Пољска, као и све традиционалне западне земље које су биле део западне историје, логичне чланице НАТО-а. Био сам за потпуну независност Украјине - изјавио је бивши државни секретар САД.

 

Према његовом мишљењу, Украјина је "скуп територија који су једном биле припојене Русији, а које Руси виде као своје. Стабилност би била боља да је Украјина тампон између Русије и Запада. Међутим, као резултат руске специјалне војне операције Кисинџер сматра да се ситуација променила.


- Сада сматрам да, на овај или онај начин, формално или не, Украјину након овога треба третирати као чланицу НАТО-а - додао је он.

Кисинџер тврди да би САД требао да нађе "равнотежу" између себе, Русије и Кине. Ово се израз односи на неку врсту равнотеже моћи, уз прихватање легитимитета понекад супротстављених вредности.

Хенри Кисинџер, сада 99-годишњак, елаборирао је улогу Запада у сукобу у Украјини у недавној књизи у којој описује истакнуте вође након Другог светског рата.


Описао је одлуку Русије да пошаље трупе у земљу као мотивисану потребом за сопственом сигурношћу, будући да би чланство Украјине у НАТО-у преместило оружје савеза на близину од 500 километара од Москве.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (2)

ЋЕРКА ВОДИТЕЉКЕ ИВОНЕ ПАНТЕЛИЋ: Пресликана мајка - пружила јој највећу подршку током тешке болести