(ИСПРАВКА) Билд није писао о заузимању немачких хаубица у Украјини

Novosti online

04. 07. 2022. у 00:52 >> 01:57

ПРЕНЕЛИ смо нетачну вест о чланку немачког Билда, који је наводно утврдио да је руска војска дошла у посед немачког оружја у Украјини. Билд, ипак, није извор те тврдње.

(ИСПРАВКА) Билд није писао о заузимању немачких хаубица у Украјини

Фото АП

На то нам је указао портал Раскринкавање.ба у својој анализи.

У нетачној објави на Телеграм каналу Спутњик Србија | Спутник Србија од 3. јула, а коју смо пренели без провере извора, наводи се да је немачки лист "Билд" објавио да је руска војска “дошла у посед” оружја које је Немачка донирала Украјини.

ШТА СУ ЧИЊЕНИЦЕ?

Након што је у мају обећала да ће Украјини донирати тешко наоружање, Немачка је први део обећаног испоручила 21. јуна 2022, наводи Деутсцхе Wелле. Тада су Украјини испоручене хаубице “Панзерхаубитзе 2000”, једно од најмоћнијих артиљеријских оружја у арсеналу немачке војске.

Тврдњом да је немачки лист Билд објавио да је Русија дошла у посед овог оружја бавио се фацт-цхецкинг портал из Украјине СтопФаке у анализи од 6. јула 2022. године. Како СтопФаке наводи, низ руских медија известио је о заузимању оружја, позивајући се на немачки лист Билд (1, 2, 3, 4).

Ни у једном од чланака ових медија се, ипак, не наводи линк на чланак листа Билд.

Линкови у чланцима воде на почетну страницу портала Билд. Прегледом овог портала, у време писања ове анализе, "Раскринкавање" није успело да пронађе чланак о томе да је руска војска дошла у посед немачке донације.

Исто у својој анализи наводи и СтопФаке. Такође, како истиче СтопФаке, претрага кључних ријечи “ПзХ 2000” и “Панзерхаубитзе 2000” није дала резултате који указују на то да је овај медиј писао о наводном заузимању тог оружја.

Извињавамо се читаоцима на преношењу нетачних информација.

БОНУС ВИДЕО - ПРЕДАЈА ПРИПАДНИКА "АЗОВА": Украјински војници напуштају "Азовстаљ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

СРБИНА ЗАБОЛЕО ЗУБ У ГРЧКОЈ, ОТИШАО КОД ЛЕКАРА И ВИДЕО РАЧУН: Не знам шта ме је снашло - несвакидашња ситуација на летовалишту