ТРИ СЦЕНАРИЈА ЗА ЈАПАН: Путин потписао указ и ставио Токио пред тешку дилему

Novosti online

02. 07. 2022. у 15:22

УКАЗ руског председника Владимира Путина о нафтно-гасном пројекту „Сахалин 2“ ставиће Јапан пред тешку дилему, пише јапански лист „Никкеи“. Како се наводи, Јапан чекају три могућа сценарија развоја ситуације.

ТРИ СЦЕНАРИЈА ЗА ЈАПАН: Путин потписао указ и ставио Токио пред тешку дилему

Foto: Profimedia

Према мишљењу аутора чланка, Токио ће морати да бира између сопствене безбедности и јединства Г7. Ситуацију највише отежава чињеница да удео у „Сахалин 2“ имају јапанске компаније „Мицуи“ и „Мицубиши“. Истовремено, око десет одсто увоза течног природног гаса отпада управо на овај пројекат.

Први сценарио

Према првом: „Мицуи“ и „Мицубиши“ испуниће услове Москве и добити удео у новом оператору „Сахалин 2“.

Међутим, како се додаје, ове компаније неће имати гаранције да ће бити очувана власничка структура и пропорционални удео у пројекту.

Други сценарио

Према другом: могуће је одустајање од преласка на новог оператора и Токио би задржао дугорочне споразуме о куповини течног гаса. Конкретно, новинар је подсетио да је 2009. године, јапански увозник енергената „ЈЕРА“ закључио 20. годишњи уговор о испоруци више од милион и по тона горива годишње за пројекат „Сахалин 2“.

„То обично не би био проблем. Овакви уговори уобичајено важе и кад се промени власник. Али, Русија је уврстила Јапан у списак непријатељских земаља, тако да неизвесност остаје“, истиче се у чланку.

Трећи сценарио

Према наводима, што се тиче трећег сценарија, он се сматра најгорим, јер ће у том случају „Мицуи“ и „Мицубиши“одустати од учешћа у новом оператору, а уговори о увозу течног гаса биће раскинути. За Токио би то био озбиљан ударац на енергетску безбедност, јер би морао да купује скупљи гас на спот тржишту.

У чланку се закључује да се Јапан, на крају, налази пред дилемом: ако земља покуша да заштити своје интересе у „Сахалину 2“, то ће изазвати несугласице на „јединственом фронту“ земаља „Велике седморке“. А, ако одлучи да напусти пројекат, чекају га озбиљни проблеми у испорукама течног природног гаса.

„Сахалин 2“

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о специјалним економским мерама у сектору горива и енергетике у вези са непријатељским поступцима страних држава. У указу је прописана промена оператора великог нафтно-гасног пројекта „Сахалин 2“. На ново правно лице ће прећи права и обавезе досадашњег оператора, компаније „Сахалин енерџи“.

Имовина „Сахалин енерџија“ биће пренета у власништво Русије, односно биће предата на коришћење новом оператору.

У „Сахалин енерџију“ руском „Гаспрому“ припада 50 +1 одсто акција, енглеско-холандској компанији „Шел“ 27,5 а двема јапанским компанијама „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5 , односно 10 одсто. „Гаспром“ задржава свој удео, док су остали акционери дужни да у року од месец дана обавесте владу Русије о сагласности да прихвате удео код новог оператора пропорционалан постојећем. Сви запослени у „Сахалин енерџију“ биће пребачени у нову компанију.

Енглеско-холандска компанија „Шел“ је 28. фебруара саопштила да излази из пројекта „Сахалин-2“, док је 2. марта америчка компанија „Ексон мобил“ саопштила да напушта пројекат „Сахалин-1“. Јапан је тада саопштио да остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом.

У оквиру пројекта „Сахалин-2“ гас се црпи са три платформе на мору а капацитет је 9,6 милиона тона годишње.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: "УРАГАН" ПОНОВО У АКЦИЈИ: Дејство вишецевних бацача на снимку Министарства одбране Русије

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи