„МОРАЋЕТЕ ДА ЖИВИТЕ СА ТИМ“: Након одлуке УНЕСКО, Захарова подсетила чији је боршч

Новости онлајн

02. 07. 2022. у 08:30

МЕЂУОДБОР одбор за заштиту нематеријалног културног наслеђа уврстио је културу припреме украјинског боршча на листу нематеријалне баштине којој је потребна хитна заштита, наводи се у саопштењу објављеном на сајту УНЕСКО након састанка одбора у петак.

„МОРАЋЕТЕ ДА ЖИВИТЕ СА ТИМ“: Након одлуке УНЕСКО, Захарова подсетила чији је боршч

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Претходно је процењивачко тело УНЕСКО препоручило одбору да донесе такву одлуку због сукоба у земљи. То тело је нагласило да је култура припреме боршча уобичајена међу другим земљама у региону и да уврштавање било ког елемента на неку од листа конвенције не подразумева искључивост или власништво.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је овај потез УНЕСКО.

- Узгред, подсећање екстремистима који мрзе све што је руско. Из првог помињања боршча (у путописима гдањског трговца М. Груневега, 1584 – 1585. г.) произлази да је то јело руских становника Кијева. Мораћете да живите са тим - написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Листа нематеријалне баштине која захтева хитну заштиту је мера међународне заштите која је садржана у конвенцији коју је УНЕСКО усвојио 2003. године. Ова листа омогућава доношење одлука по хитном поступку.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: 

"УРАГАН" ПОНОВО У АКЦИЈИ: Дејство вишецевних бацача на снимку Министарства одбране Русије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи