РУСИ ИЗБАЦУЈУ ЗАПАД ИЗ КЉУЧНОГ ЕНЕРГЕТСКОГ ПОДУХВАТА: Све што треба да знате о великом пројекту "Сахалин 2"

М.Ђорђевић

01. 07. 2022. у 17:14

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин потписао је указ о преносу права на гигантски пројекат нафте и течног природног гаса Сахалин-2 на нову руску компанију. Овај потез долази као одговор на акције "непријатељских држава" и могао би да протера стране учеснике, укључујући британске и јапанске инвеститоре, наводи РТ.

РУСИ ИЗБАЦУЈУ ЗАПАД ИЗ КЉУЧНОГ ЕНЕРГЕТСКОГ ПОДУХВАТА: Све што треба да знате о великом пројекту Сахалин 2

Фото: Shutterstock/Илустрација

Шта је Сахалин-2?

То је један од највећих светских пројеката извлачења течног природног гаса (ЛНГ) са годишњом производњом од 12 милиона тона. Заједничко предузеће између руског Газпрома, јапанских Мицуија и Мицубишија и Шела са седиштем у Великој Британији покренуто је 2009. Постројење се налази на руском острву Сахалин у Тихом океану, северно од Јапана. Снабдева ЛНГ углавном тржишта у Азији.

Ко су заинтересоване стране у пројекту?

Пројектом Сахалин-2 је управљала и њоме управљала компанија Сахалин Енерџи Инвестмент. Већински удео (50%) плус једна акција припада руском енергетском гиганту Гаспрому. Шел, највећи светски трговац ЛНГ-ом, има 27,5% минус једна акција, Мицуијев удео износи 12,5%, док Мицубиши има 10% удела у пројекту.

Шта каже Путинов декрет?

Председничким налогом се ствара нова руска фирма која ће преузети сва права и обавезе компаније Сахалин енерџи инвестмент. Гаспром ће задржати свој удео, док остали партнери имају месец дана да обавесте да ли желе удео у новој компанији. Ако руска влада ускрати дозволу, улози би били раздвојени, а приход од продаје био би пребачен на посебан рачун. Новац би потом могао да се искористи за отплату неодређене штете или да буде послат акционару у складу са уговором о подели производње. Према уредби, они који су одлучили да изађу можда неће бити у потпуности обештећени.

Да ли Русија национализује Сахалин 2?

Промена власништва над Сахалином-2 не може се сматрати национализацијом, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков. На питање новинара у петак да ли ће сличан поступак да уследи и за друге енергетске пројекте, Песков је одговорио да ће се свака ситуација разматрати од случаја до случаја.

Како су реаговали страни актери?

Шел је у петак рекао да је компанија упозната са декретом и да „процењује његове последице“. Фирма је пре неколико месеци  ставила до знања да намерава да напусти пројекат и била је у преговорима са потенцијалним купцима, укључујући Кину и Индију. Чини се да су ти планови угрожени.

Јапан је раније рекао да неће одустати од својих интереса у пројекту Сахалин-2, који је важан за његову енергетску безбедност. Москва је раније оптужила Јапан да има користи од учешћа у пројекту, иако се сада сматра „непријатељском нацијом“ која се придружила Западу у санкцијама Русији. Јапану неће бити лако да се повуче из пројекта, истичу стручњаци. Ако Мицуи и Мицубиши одустану, замена руског ЛНГ-а са Сахалина-2 би наводно коштала Токио 15 милијарди долара, а цена за увоз скочила би за 35%. Али сада би Русија могла да донесе одлуку и преусмери свој увоз на друга тржишта, као што су Кина, Индија или Вијетнам.

Да ли би ове промене могле да ометају снабдевање ЛНГ-ом?

Москва не види основ за заустављање снабдевања са Сахалина-2 након што нови оператер преузме управљање. Међутим, неки аналитичари упозоравају да би овај потез могао да узнемири ионако осетљиво тржиште ЛНГ-а, узимајући у обзир да потребе Европе повећавају конкуренцију за куповину течног природног гаса усред глобалне енергетске кризе. Сахалин-2 снабдева око 4% тренутног светског тржишта ЛНГ-а.

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи