ПОЉАЦИ СПРЕМАЈУ ПОДЕЛУ УКРАЈИНЕ? Путинов безбедњак изнео запањујуће тврдње - открио наводни план Варшаве

Новости онлине

30. 06. 2022. у 21:19

ПОЉСКО руководство развија планове за поделу Украјине, рекао је данас директор Спољне обавештајне службе (СВР) Руске Федерације Сергеј Наришкин.

ПОЉАЦИ СПРЕМАЈУ ПОДЕЛУ УКРАЈИНЕ? Путинов безбедњак изнео запањујуће тврдње - открио наводни план Варшаве

Фото: Shutterstock/Википедија/Илустрација

- Према информацијама које је добила Служба, руководство Пољске је почело да разрађује сценарије за фактичко распарчавање Украјине - пренела је његове речи прес служба.

Наришкин тврди да Варшава планира да распореди "мировни контингент" на западу Украјине, и да је могуће да ће створити прокси државу под контролом Пољске на Источним Кресима, која ће бити "под заштитом" пољских оружаних снага.

Он је такође рекао да Пољаци разматрају пројекат формирања "тампон зоне" од централних региона Украјине, како би се избегао непожељан директан сукоб са Русијом.

- Они су сами за себе дошли до болног закључка да је немогуће спречити победу руских, доњецких и луганских трупа на бојном пољу, супротно изјавама западних политичара. Пољске власти су убеђене да ће САД и Велика Британија бити принуђене да подрже овај план. Варшава верује да како руске трупе буду напредовале дубоко у украјинску територију, Вашингтон и Лондон неће имати другог избора осим да покажу безусловну солидарност са савезником спремним да одлучно брани интересе Запада у Украјини - додао је директор Спољне обавештајне службе.

Из тих разлога, изгледи за политички опстанак режима украјинског председника Владимира Зеленског у Варшави су оцењени као "разочаравајући", тврди Наришкин.

Директор руске Спољне обавештајне службе је крајем априла тврдио да Вашингтон и Варшава раде на плановима за успостављање војно-политичке контроле Пољске над њеним "историјским поседима" у Украјини.

У ствари, тврди он, реч је о покушају да се понови "договор" после Првог светског рата, када је Антанта признала право Варшави да прво окупира део Украјине како би заштитила становништво од "бољшевичке претње", а затим и да ове територије анектира.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ "заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година".

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине.

Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском, у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Украјински "Бајрактари"

БОНУС ВИДЕО: ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ПАКЛА У "АЗОТУ" - Погледајте како је протекла евакуација цивила из фабрике

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)