ОСУЂЕН ЗА СМРТ 130 ЉУДИ: Доживотна робија за терористички напад у паризу 2015. године

Танјуг

29. 06. 2022. у 21:29 >> 21:36

САЛАХ Абдеслам, за кога се верује да је једини преживели члан групе која је извела најсмртоноснији терористички напад икада виђен у мирнодопској Француској, проглашен је данас кривим пред Кривичним судом у Паризу.

ОСУЂЕН ЗА СМРТ 130 ЉУДИ: Доживотна робија за терористички напад у паризу 2015. године

Фото Танјуг/АП

Суђење, које је одржано у специјално дизајнираној судници у париској Палати правде, трајало је девет месеци, а учествовало је преко 2.000 подносилаца тужби и више од 300 адвоката, преноси Ројтерс.

Одговорност за напад на париски клуб Батаклан 13. новембра 2015. године у којем је погинуло 130 људи, а стотине су повређене, преузела је Исламска држава (ИД), која је позвала своје следбенике да нападају Француску због њеног учешћа у борби против ИД у Ираку и у Сирији.

Салах Абдеслам је осуђен на доживотни затвор без могућности превременог пуштања на слободу, што је казна изречена само четири пута раније у Француској.

Фото Танјуг/АП

Салех Абдеслам

Абдеслам, 32-годишњи Француз рођен у Белгији за кога се верује да је једини преживели члан групе која је извршила нападе 13. новембра 2015. године, поносно је на почетку суђења изјавио да је "војник Исламске државе", која је преузела одговорност за нападе.

Оптужени је током суђења рекао да је у последњем тренутку одлучено да он не детонира свој прслук са експлозивом, али је на основу резултата истраге и саслушања сведока суд одлучио другачиије.

-Суд сматра да је прслук са експлозивом био неисправан, а Салах Абдеслам је крив као активни члан терористичке мреже, изјавио је главни судија Жан-Луј Пери.

БОНУС ВИДЕО: Гореће небо и земља - Овога треба да се плаше непријатељи Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВАР ТАЈВАНСКОГ НЕБА: Тиен-Кунг 3 - домет 200 км, уништава више циљева одједном