ДРЖАВА МОРА ДА БУДЕ СПРЕМНА ЗА ЈЕСЕН И ЗИМУ: Шведска препоручује пету дозу вакцине против короне

Танјуг

24. 05. 2022. у 11:55

ШВЕДСКА препоручује пету дозу вакцине за особе које имају повећан ризик од озбиљног тока ковида, укључујући труднице и особе старије од 65 година, саопштиле су данас шведске власти, наводећи да "држава мора да буде спремна за повећање у броју случајева током наредне јесени и зиме".

ДРЖАВА МОРА ДА БУДЕ СПРЕМНА ЗА ЈЕСЕН И ЗИМУ: Шведска препоручује пету дозу вакцине против короне

Фото П. Милошевић

- Вакцина је наше најјаче оружје у спречавању озбиљног тока болести и смрти - рекла је шведска министарка за социјална питања Лена Халенгрен, нагласивши да пандемија није готова, пренео је АП.

Од 1. септембра, Шведска препоручује да се још једна бустер доза да особама старијим од 65 година и особама старијим од 18, које припадају ризичним групама.

Шведска Агенција за јавно здравље навела је да су у ризичним групама и труднице, људи са слабим имуним системом и особе са срчаним и плућним болестима.

- Уопштено, ризик од озбиљног тока болести је мали за млађе од 65 година који су вакцинисани са три дозе, али се ризик повећава уз године и зависно од тога да ли је особа у некој ризичној групи - рекла је шефица здравствене агенције Карин Тегмарк Висел.

Током већег дела пандемије короне Шведска је била позната по свом благом приступу.

Никада није имала локдаун, није затварала економију, већ се ослањала на одговорност индивидуалаца.

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)