РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОБЕЛОДАНИО СПИСАК: Тврди да су ово пројекти и званичници САД и ЕУ ангажовани у лабораторијама у Украјини

П. З. С. / риа.ру

14. 04. 2022. у 17:17

РУСКОЈ војсци су позната имена америчких и европских запослених у Украјинском научно-технолошком центру (УНТЦ), који се бавио истраживањима у интересу војно-биолошког програма САД, рекао је гнерал Игор Кирилов, начелник трупа РЦБЗ-а руских оружаних снага.

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОБЕЛОДАНИО СПИСАК: Тврди да су ово пројекти и званичници САД и ЕУ ангажовани у лабораторијама у Украјини

Фото Shutterstock

- Позицију извршног директора УНТЦ-а (Научно-технолошког центра Украјине) обавља амерички држављанин Кертис Белајач. Рођен 27. августа 1968. у Калифорнији, студирао је на Калифорнијском универзитету за менаџмент Андерсон. Магистрирао је међународне финансије и ради у Украјини. од 1994. године, рекао је генерал-потпуковник.

Председавајући одбора ЕУ УНТЦ је Еди Артур Мајер. Из САД, рад центра надгледа Фил Долиф, који у Стејт департменту има функцију заменика саветника секретара за међународну безбедност и програме неширења оружја за масовно уништење.

Како је нагласио Кирилов, документи које је примило Министарство одбране потврђују повезаност УНТЦ са Пентагоном преко Black & Veatch, главног извођача америчког војног ресора. Конкретно, Москва има на располагању преписку потпредседника фирме Метјуа Вебера, где он изражава спремност да сарађује са УНТЦ на војно-биолошким истраживањима у Украјини.

Од 2014. године УНТЦ је завршио преко 500 пројеката у Украјини, Грузији, Молдавији и Азербејџану.

Према Кирилововим речима, САД су последњих година потрошиле више од 350 милиона долара на рад центра, који, у складу са документима повеље, функционише као међународна међувладина организација и, на први поглед, нема никакве везе са Пентагоном. Правни статус УНТЦ одређен је споразумом од 25. октобра 1993. између влада Украјине, Канаде, САД и Шведске.

-Истовремено, Експертски центар за хемијске и биолошке претње Министарства одбране Русије утврдио је да је главна делатност УНТЦ да делује као дистрибутивни центар за грантове за спровођење истраживања од интереса за Пентагон, укључујући и на терену, биолошког оружја, рекао је Кирилов.

Купци и спонзори УНТЦ са стране Америке су Стејт департмент и Пентагон, а финансирање такође долази преко Агенције за заштиту животне средине, Министарства пољопривреде, здравља и енергетике САД.

- Американци су првенствено били заинтересовани за истраживања двоструке намене, на пример, пројекат 6166 „Развој технологија за моделирање, процену и предвиђање утицаја сукоба и претњи од ширења оружја за масовно уништење”, пројекат 9601 „Трансфер украјинских технологија за производњу сложених материјала двоструке намене у Европску унију, приметио је Кирилов.

Он је појаснио да су многе студије посвећене проучавању потенцијалних агенаса биолошког оружја и узрочника економски значајних инфекција, као што су патогена птичја инфлуенца и афричка свињска куга. Пројекти П-364, 444 и 781, усмерени на проучавање ширења патогена опасних инфекција преко вектора инсеката, дивљих птица и слепих мишева, финансирани су у интересу војног ресора САД.

ВОЈНО БИОЛОШКИ ПРОГРАМ ПЕНТАГОНА

Како је већ саопштено у руском Министарству одбране, Сједињене Државе су потрошиле више од сто милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, посебно, узрочницима куге и антракса.

Укупно, мрежу је чинило више од 30 институција које раде у интересу Пентагона. После почетка руске специјалне операције, из Украјине је уклоњено све у вези са наставком америчког програма.

БОНУС ВИДЕО - СНИМАК ИЗ МАРИУПОЉА: Нацисти "Азова" пуцали на руски тенк Т-72

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (5)

ЗВЕРСКИ ПРЕТУЧЕН: Трагична смрт нашег великог глумца - мислили да је Ром, нису га препознали! Он потом тражио да их не гоне кривично