РУСКИ ЕКСПЕРТ О СТАЊУ НА ФРОНТУ: Помаци у Донбасу, тешке борбе у Маријупољу и код Изјума

П. З. С. /PecatSrbija

14. 03. 2022. у 21:39

РУСИЈА је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини.

РУСКИ ЕКСПЕРТ О СТАЊУ НА ФРОНТУ: Помаци у Донбасу, тешке борбе у Маријупољу и код Изјума

Новости

Председник Русије Владимир Путин је као циљ операције навео „заштиту људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Ситуацију на фронту анализирао је Игор Стрелков:

ЈУЖНИ ФРОНТ

У области Николајев-Кривои Рог јуче није било информација о значајнијим напредовањима Оружаних снага РФ. Украјински медији извештавају о борбама на граници Запорошке и Дњепропетровске области јужно од Кривог Рога.

У области Орехов - Гуљај-Поље – без промена. Нових података о значајном напретку Оружаних снага РФ није било.

ДОЊЕЦКИ ФРОНТ

На јужном крилу – уличне борбе су настављене у Мариупољу уз постепено споро напредовање јуришних јединица Оружаних снага ДНР. Настављено је и постепено напредовање Оружаних снага ДНР и руских трупа ка северозападу – углавном у правцу Курахова (велики утврђени центар Оружаних снага Украјине).

ЦЕНТРАЛНИ ДЕО – после снажне авијационо-артиљеријске припреме која је јуче трајала цео дан, Оружане снаге ДНР су ноћу напале Авдијевку. Пробој није постигнут, пешадијске јединице су претрпеле велике губитке. Према извештајима, данас ће се наставити борбе у овом правцу.

СЕВЕРНИ ДЕО – настављене су жестоке борбе у области Попасне и Северодоњецка. Није постигнут никакав одлучујући успех. У области Изјума настављене су борбе за јужни део града и прелазе преко Северског Донца. Западно и југозападно од Изјума, руске трупе су постигле известан успех, напредујући ка области северно од Барвенкова. Међутим, почетак борби у тој области још није регистрован.

Фото АП

ОПШТE СТАЊЕ НА ДОЊЕЦКОМ ФРОНТУ - Остаје могућност опкољавања непријатељске Доњецке групације, која се тврдоглаво брани на својим јако утврђеним положајима. Ваздушни и ракетни удари и даље се наносе по њеном задњем делу и базама. Обе стране трпе значајне губитке. Иницијатива је и даље у потпуности у рукама Оружаних снага Руске Федерације и Оружаних снага ДНР и ЛНР, међутим, засад је веома далеко од решавања главног стратешког задатка – опкољавања и победе над непријатељем. Није јасно зашто се користе резерве Оружаних снага ДНР за крваве фронталне нападе, уместо њиховог напредовања за покривање бокова и одлазак иза непријатељских линија у областима у којима ситуација обећава успех офанзивних операција, а непријатељ нема дугорочна утврђења. Док Оружане снаге народних република и Оружане снаге Руске Федерације „ударају у зид“ на украјинске утврђене позиције, непријатељ још увек може да маневрише снагама. Прекретница у току операције у корист Руса још није наступила.

ЦЕНТРАЛНИ ФРОНТ

ХАРКОВ – ЧЕРНИГОВ - Без измена. Све веће градове и даље држи непријатељ, овде се не изводе активне операције Оружаних снага РФ.

КИЈЕВСКИ ФРОНТ

Настављене су офанзивне борбе на источној и западној обали, са циљем потпуног опкољавања града. Оружане снаге РФ су постигле локалне тактичке успехе, међутим, генерално гледано, офанзива наставља да застаје због жестоког отпора значајних непријатељских снага у готово потпуно изграђеном подручју. Путеви од Кијева ка југозападу, југу и југоистоку остају под контролом непријатеља. Упркос дејству преосталог ПВО Оружаних снага Украјине, руска авијација активно делује.

ЗАКЉУЧЦИ

Офанзива се наставља само на Кијевском и Доњецком фронту. На првом – без посебних резултата, на другом – са свакодневним спорим напретком. Супротно изјавама неких „стручњака“ – до „распадања“ Оружаних снага Украјине још није дошло, упркос растућим губицима у људству и техници и постепеном повлачењу на многим секторима фронта. Непријатељске трупе упорно бране своје положаје у складу са постављеним задацима. До данас није било могуће нигде опколити и уништити велике формације Оружаних снага Украјине.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ КОМАНДОС О БОРБИ СА ДЕСНИМ СЕКТОРОМ: "Предали су се, велики поздрав грађанима Русији!"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?