ВАКЦИНЕ ЗА ДЕЦУ КЉУЧ У БОРБИ: Министри здравља чланица ЕУ разматрали предстојеће антиковид мере

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

07. 12. 2021. у 22:16

МЕЂУНАРОДНА здравствена организација позвала је да се деца боље заштите од вируса корона, јер су тренутно највише погођена пандемијом.

ВАКЦИНЕ ЗА ДЕЦУ КЉУЧ У БОРБИ: Министри здравља чланица ЕУ разматрали предстојеће антиковид мере

Фото АП

Европско крило ове организције апелује да се пажња нарочито обрати на узраст од пет до 14 година. У Француској, примера ради, има близу хиљаду заражене деце школског узраста на 100.000 становника.

Истовремено, европско одељење СЗО је нагласило да обавезна вакцинација треба да буде само "крајње решење". Више европских земаља је већ посегнуло за овом мером, у целокупној популацији или у једном њеном делу.

Такође, у уторак су у Бриселу састанак одржали министри здравља земаља чланица, да би утврдили како ће се даље борити против короне, будући да се ситуација у ЕУ погоршава. У Унији је званично забележен у 17 земаља укупно 201 случај соја омикрон, а ван ње, 634 у 23 земље. Наведено је да засада нема тешких случајева, али да треба бити опрезан, јер је рано за закључке.

Наведено је и да бољу рекацију омогућује однедавно одобрено цепљење деце старије од пет година, као и појава нових лекова. Усаглашавали су три теме - мере које би требало увести да би се спречио нови сој, приступ цепљењу деце и заједничка набавка лекова. Здравствена питања се данас налазе у искључивом домену земаља чланица.

- Јасно је да морамо хитно да делујемо - поручила је европска комесарка за здравство Стела Каријакидес. - Научници тек треба да одговоре на још низ питања у вези са омикроном. Цепљење, тестирање и праћење су основни алати за даљу борбу. Мора да се поспеши стицање имунитета, даљим вакцинисањем, али и нефармацеутским мерама, као што је држање дистанце и ношење маски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)