ПОСЛЕ ПРОТЕСТА НЕЗАДОВОЉНИХ ВЛАСНИКА: Ирска улаже 2.2 милијарде евра у обнову кућа од лошег материјала

Танјуг

01. 12. 2021. у 23:12

ИРСКА ће обезбедитии 2,2 милијарде евра за поправку и обнову кућа које су због недовољне регулативе изграђене од неквалитетног грађевинског материјала, објавила је ирска влада.

ПОСЛЕ ПРОТЕСТА НЕЗАДОВОЉНИХ ВЛАСНИКА: Ирска улаже 2.2 милијарде евра у обнову кућа од лошег материјала

FOTO: EPA

Новац ће покрити обнову 7.500 домова, првенствено у северозападном округу Донегал, где су породице годинама водиле кампању како би избориле помоћ, тврдећи да им се зидови због неквалитетног материјала урушавају и круне "попут кекса од житарица".

Владин програм помоћи биће распоређен на неколико година и укључиваће намет грађевинском сектору којим би држава требало да обезбеди повраћај 80 милиона евра годишње, преноси Ројтерс.

- То је значајна интервенција министарства финансија. Иако нисмо законски одговорни, сматрам да држава у том питању има моралну обавезу...јер нико други неће ускочити - рекао је министар становања Дарах О' Брајен на конференцији за новинаре. - Интервенција је изузетна када се упореди с онима других држава у решавању таквих питања.

Држава ће власницима кућа и станова изграђених неквалитетним материјалом исплаћивати највише 420.000 евра по стамбеној јединици, што би према министровим речима требало да покрије "више-мање све трошкове".

Власници су организовали низ протеста пред парламентом у Даблину, тражећи од државе да покрије све трошкове, напомиње Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)