БРУТАЛАН ОБРАЧУН ПОЛИЦИЈЕ СА ДЕМОНСТРАНТИМА У ЊУЈОРКУ: Туку их пендрецима, ударају песницама, ломе прсте...

Новости онлине

01. 12. 2021. у 09:44

БЛОКИРАНИ путеви, бесни људи који су принуђени да седе у колима, знајући да децу не могу да одвезу у школу, као и да ће каснити на посао. И то не својом кривицом.

БРУТАЛАН ОБРАЧУН ПОЛИЦИЈЕ СА ДЕМОНСТРАНТИМА У ЊУЈОРКУ: Туку их пендрецима, ударају песницама, ломе прсте...

Фото: Принтсцреен/Daily Mail

Тако је изгледао јутарњи шпиц 25. октобра у Њујорку, када је група демонстраната блокирала два ауто-пута на Менхетну током јутарње гужве, у граду који је и без блокада саобраћаја познат по гужвама.

Демонстранти из групе "Extinction Rebellion" довезли су се на прометне саобраћајнице које су изабрали за мете свог протеста, зауставили се, а потом изашли из својих аутомобила и телима спречили кретање других учесника у саобраћају, својих суграђана.

Блокирани су били ауто-пут ФДР (Френклин Делано Рузвелт) и ауто-пут на Вестсајду. Овакав вид протеста изазвао је бес људи који су остали заробљени у непрегледној реци аутомобила.

- Ако ме отпусте, то је ваша кривица. Људи морају да раде. Ако мене отпусте, а деца ми закасне у школу зато што смо заглављени у саобраћају - рекла је жена са снимка.

Након што је полиција стигла на место протеста, путем звучника су обавестили еколошке активисте да је то што раде нелегално, а потом је ухапшено укупно 45 људи.

​- Ако се склоните са пута својом вољом, против вас неће бити поднета пријава. Ако останете на коловозу и не склоните се са стране, бићете ухапшени и против вас ће бити поднета пријава - чуло се са звучника који је изнова понављао исту поруку.

Овај пут су протести прошли без разбијених глава, али тамошња полиција није увек тако "благонаклоно" реаговала на нереде. Када су прошле године избиле демонстрације у Вашингтон Сквер парку, на Менхетну, снаге реда су примениле бруталну тактику.

Протести који су мирно почели брзо су измакли контроли, а када је маса блокирала саобраћајнице, полиција је употребила технику "кетлинга". Један кордон полиције је формирао живи зид, док су други сабијали демонстранте, уклонили их са пута, а потом им везали руке пластичним везицама и поређали их по тротоару.

Тог дана је ухапшено 25 људи. Сличан случај, овај пут су биле демонстрације у Бронксу, нашао се и на сајту Хјуман рајтс воча, где су описане последице и где се налазе изјаве очевидаца који су били жртве "кетлинга".

Један демонстрант је описао како га је полицајац ударио песницом у лице, други му је уврнуо прст и сломио га, а трећи је скинуо маску за лице и полио га бибер спрејом.

- Онда су ме вукли по земљи и тукли пендрецима. Док су ми стављали лисице, држали су ми колено на врату - рекао је један демонстрант.

НАПОМЕНА: Због узнемирујућих сцена морате бити пријављени на ваш јутјуб канал како бисте погледали видео

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)