НЕРЕДИ У ИНДИЈИ: На протесту фармера убијено осам људи

Танјуг

04. 10. 2021. у 10:49

ОСМОРО људи погинуло је у нередима у Индији који су избили у недељу, када је аутомобил који је у власништву секретара унутрашњих послова Аџаја Мишре прво прегазио четворицу демонстраната пољопривредника у држави Утар Прадеш, у граду Лакхимбур Кери, а онда су убијене још четири особе, саопштиле су локалне власти.

НЕРЕДИ У ИНДИЈИ: На протесту фармера убијено осам људи

Фото: Танјуг

Мишра је рекао да су демонстранти убили његовог возача и тројицу чланова владајуће партије Баратија Џаната у насиљу које је избило после инцидента.

- Пољопривредници су их пребили насмрт - навео је Мишра у изјави, преноси АП.

Лидери демонстраната пољопривредника тврде да је Мишрин син био у аутомобилу који је прегазио демонстранте, али је Мишра негирао то.

Полиција је данас поднела кривичне пријаве против 14 људи, међу којима је и секретаров син, у вези са смрћу четири пољопривредника.

Полиција је, такође, поднела пријаве и против демонстраната који су повезани са смрћу особа из аутомобила.

Стотине пољопривредника у Индији почело је крајем септембра блокадом путева нови талас протеста против спорних измена закона о пољопривреди, док њихови саборци, који од новембра прошле године кампују на прилазима Њу Делхија, захтевају потпуно укидање закона.

Неколико раније одржаних рунди преговора између представника синдиката пољопривредника и владе нису дале резултате, влада не одустаје од тврдњи да ће се изменама закона повећати приходи пољопривредника, док их синдикати сматрају неправедним и експлоататорским.

Индијска влада је у септембру прошле године увела закон према којем пољопривредници директно продају своје производе великим купцима, заобилазећи велепродајна тржишта која регулише влада.

Пољопривредници тврде да ће им закон нанети штету и оставити им мале могућности за преговарање с великим приватним трговцима и прерађивачима хране.

БОНУС ВИДЕО:

ОПРОШТАЈ ОД ИВАНА ТАСОВЦА: Концерт у част уметника у Коларчевој задужбини

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)