ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: САД и Британија окончале петодишњи трговински спор

Танјуг

17. 06. 2021. у 13:00

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе и Британија постигле су данас договор о петогодишњем примирју у дуготрајној трансатлантској борби око субвенција за авионе, што је налик сличном договору који су пре два дана постигли Вашингтон и Брисел.

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: САД и Британија окончале петодишњи трговински спор

Фото: Toby Melville/Pool Photo via AP

Најновији договор ће обезбедити да казнене тарифе остану суспендоване, преноси агенција Ројтерс.

Британска агенција подсећа да су ЕУ и САД, 15. јуна постигле договор о примирју у скоро 17-годишњем сукобу због субвенционисања америчког произвођача авиона Боинга и његовог европског ривала Ербаса.

Две стране су се претходно у марту сагласиле да на четири месеца суспендују узајамне тариффе у укупном износу од 11,5 милијарди долара на увозну робу, које су обухватале широк спектар производа - од европских вина до америчког дувана и жестоких алкохолних пића, а које су уведене у оквиру поменутог спора, извештава Ројтерс.

Постигнутим споразумима се, барем за сада, решавају дуготрајне несугласице око помоћи коју је влада у Вашингтону давала америчком произвођачу авиона Боингу, и коју је Европа обезбедила европском Ербасу.

То ће, како оцењује Ројтерс, омогућити САД и Европи да се више усредсреде на Кину, која убрзано развија властиту комерцијалну авио-индустрију.

Поменути спор између САД и ЕУ пред Светском трговинском организацијом траје још од 2004. године, када су се САД повукле из споразума из 1992. о субвенционисању авио-компанија и поднеле тужбу против ЕУ, тврдећи да је Ербас успео да достигне Боингов удео на тржишту авиона делимично захваљујући субвенционисаним државним зајмовима.

Од 2019. године су, у оквиру овог сукоба, две стране почеле са увођењем узајамних тарифа, оптужујући се међусобно за пружање нелојалне помоћи Боингу и Ербасу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)