ШВАЈЦАРСКА ЈАЧА ВОЈСКУ: Ево за шта издваја 2,1 милијарду евра

Новости онлајн

15. 06. 2021. у 19:12

ШВАЈЦАРСКА је одлучила да инвестира 2,1 милијарду евра како би својој војсци обезбедила модерно оружје и опрему као и тренинг и тако ојачала националну одбрану.

ШВАЈЦАРСКА ЈАЧА ВОЈСКУ:  Ево за шта издваја 2,1 милијарду евра

Фото: Депоситпхотос

Доњи дом Федералне скупштине недавно је одобрио буџет, којим је 235 милиона евра одређено за куповину командних и комуникационих система, а 390 милиона евра ће бити потрошено на нова борбена возила.

Како пише портал Дифенс пост, Швајцарци такође планирају куповину система за нуклеарну, биолошку и хемијску заштиту у вредности од 110 милиона евра, док се 47 милиона евра инвестира у симулаторе разних врста.

Осим тога, око 707 милиона евра предвиђено је за куповину личне опреме за војнике, муниције, као и система за сајбер и ИТ ратовање.

Швајцарско ратно ваздухопловство ће такође добити нову логистичку, тренинг и командну инфраструктуру вредну 575 милиона евра.

Више жена у војсци

Швајцарска влада је у марту такође открила како жели да се више жена придружи војсци. Наиме, само 0,9 одсто персонала у армији Швајцарске чине жене. Влада жели да тај однос повећа на барем 10 одсто до 2030. године.

У том циљу, предлаже се увођење посебних служби намењених женама како би се њихов број у војсци повећао.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)