ДРАМА У РЕГИОНУ: Ситуација због нестанка струје се стабилузује; Пар сати владао тотални распад система! Само Србија имала струју

Танјуг

21. 06. 2024. у 12:51 >> 15:49

ДАНАС је уготово целом региону дошло је до хаварије када су грађани Црне Горе, БиХ, Албаније, Грчке и Хрватске остали без струје. Стање се тренутно полако враћа у нормалу. Ситуација у Србији је стабилна и како кажу из ЕПС за "Новости" ово неће утицати на нашу замљу.

ДРАМА У РЕГИОНУ: Ситуација због нестанка струје се стабилузује; Пар сати владао тотални распад система! Само Србија имала струју

Фото АП

Црна Гора без струје

Скоро цело подручје Црне Горе је остало без струје, саопштио је данас Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС).

Како се наводи, проблем је испад на мрежи Црногорског електропреносног система. Лист Побједа пише да је избио пожар на једном далеководу и да се не зна када ће проблем бити решен.

Претходно, хрватски медији су пренели да је скоро цела Далмација остала без струје, као и да је проблем настао због пада система у Црној Гори са којом је Далмација мрежно спојена.

Већи део Далмације остао без струје

Већи део Далмације данас је око 12.25 сати остао без струје, јавили су хрватски медији. Далматински портал преноси да је до нестанка струје дошло због пада система у Црној Гори, због чега је ланчано без електричне енергије остала и Далмација.

Без струје су остали Сплит, Омиш, Макарска, Каштела, Солин, Задар, Стариград Пакленица и друга места, преноси индеx.хр док други медији јављају да цела Далмација нема струју. У Хрватској су данас тропске температуре, очекује се врхунац топлотног таласа, а још јуче су забележене рекордне температуре за ово доба године.

Како јављају дописници "Новости", без струје су остали и скоро сви градови у БиХ, али и Албанији.

У Србији има струје

- У Србији је ситуација стабилна. Хаварија у региону не утиче на нас. Снабдевање електричном енергијом је стабилно и без икаквих проблема - речено је у ЕПС за "Новости".

Нема струје ни у Грчкој

Струју након незапамћеног колапса на електропреносном систему немају ни делови Грчке.

Огласили се из Електропривреде БИХ

ИЗ Електропривреде БИХ саопштили су да је дошло до тоталног распада електроенергетског система у тој земљи.

- Премда још тачни разлози распада система нису познати, претпоставља се да је узрок преоптерећења на интерконективним 400 кВ далеководима у Региону, њихови испади и преношење поремећаја на систем БиХ. У току су активности на рестаурацији система, прослеђивању напона хидроелектранама и термоелектранама и координираним активностима са оператором система (НОС БиХ) на укључивању објеката високонапонске мреже у БиХ и њиховим повезивањем са суседним системима - навели су из Електропривреде БиХ.

Огласили се надлежни у Хрватској

О целом нестанку струје у Хрватској се ХЕП.

Прекид стабдевања електричном енергијом у деловима Републике Хрватске изазвао је међународни поремећај који је захватио више земаља. Хрватски оператор преносног ссстава ради анализу са операторима ссстава суседних земаља како би се утврдио узрок.

За ублажавање проблема међународног прекида стабдевања електричном енергијом Хрватска електропривреда ставила је у пуни погон све своје производне капацитете како би ХОПС могао осигурати снабдевање електричном енергијом грађана РХ у што краћем временском року. Што се тиче дистрибуцијске мреже ХЕП-а, ХЕП - Оператор дистрибуцијског састава извештава да на мрежи нема оштећења.

Огласила се министарка Ђедовић Хандановић

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић огласила се на Инстаграму поводом нестанка струје у региону, те саопштина да је ситуација са електричном енергијом у Србији је стабилна.

- Ситуација са електричном енергијом у Србији је стабилна! Грађани немају разлога за бригу. Сва енергетска предузећа заједно раде и пратимо ситуацију из минута у минут. Трудимо се да помогнемо и колегама из региона. Разговарала сам са Петром Ђокићем, министром енергитеке РС и ставила му на располагање сву потребну помоћ српског енергетског система - написала је министарка.

Вучић: СТРУЈА У СРБИЈИ НЕ СМЕ ДА НЕСТАНЕ

Председник Александар Вучић позвао је министарку енергетике Дубравку Ђедовић Хандановић да у Србији обезбеди да нема прекида у снабедавању струјом и позвао људе из свих сектора система за енегетску безбедност - ЕПС, ЕМС и друге, да њихови радници не иду кућама већ да сви буду ангажовани на обезбеђивању енергије, јер Србија мора да има енергију све време.

Вучић је позвао људе из енергетског сектора да дођу на састанак у поподневним сатима заједно са министарком Ђедовић Хандановић.

Министар енергетике ЦГ: Систем пао због оптерећења, квар се отклања

Министар енергетике и рударства Црне Горе Саша Мујовић изјавио је данас да је нестанак струје у Хрватској, БиХ, Албанији и Црној Гори, проблем регионалне природе. Мујовић је додао да се ради на томе да се ситуација нормализује и да су оператори преносног система максимално фокусирани, мада се у овом моменту још не зна где је квар, преноси РТЦГ.

- Ради се на томе да се обави рестаурација система - казао је он. Мујовић сматра да је до овог проблема дошло услед великог оптерећења. - Нагло је порасла потрошња због високе температуре - навео је он и додао да се у ситуацији високих температура дешава да је ваздушно хлађење слабије, а високе температуре доводе до тога да вод испадне.

Због испада на мрежи Црногорског електро-преносног система (ЦЕДИС) јуче је без напајања било скоро читаво подручје Црне Горе, а. део Подгорице добио је струју након сат времена.

- Наш електро-енергетски систем је повратио напонске прилике", рекао је Мујовић, који верује да ће се све врло брзо вратити у нормалу. "Електрична енергија доспева до ЦЕДИС-а, а ЦЕДИС сада има посла да је усмери даље према градовима. То може да потраје, јер ЦЕДИС мора да реши ситуацију у сваком граду посебно", истакао је Мујовић. Он је додао да је дискутабилно када ће се све вратити у нормалу.

Саобраћајни колапс у Сарајеву, одређен број грађана заглављен у лифтовима

Широм Босне и Херцегодине дошло је до нестанка струје, што је у поподневник часовима изазвало саобраћајни колапс у Сарајеву, јавља портал Klix.ba.

Због прекида струје не раде семафорима, а на раскрсницама и путним правцима формиране су колоне аутомобила.

Одређени број грађана је остао заглављен у лифтовима, те на решавању тог проблема раде ватрогасци.

Такође, и компаније задужене за одржавање зграда су укључене у спасавање заглављених грађана.

Хрватски министар привреде: Могући узрок повећана потрошња струје због високих температура

Поводом нестанка струје широм земље, хрватски минстар привреде Анте Шушњар каже да се утврђује узрок, те да су дежурне екипе на терену, као и да се нада да ће сви грађани у кратком року добити електричну енергију, преноси Index.hr.

- Званично се узрок не зна. Може бити због високих температура, велике потрошње - навео је Шушњар. 

Данко Блажевић из хрватске електропривреде навео је да према прелиминарним информацијама, испао далековод између Грчке и Албаније, што је довело до поремећаја токова.

- То није званично, то су засад прелиминарне информације - рекао је Блажевић.

Огласили се из БиХ

Министар енергије, рударства и индустрије Федерације Босне и Херцеговине Ведран Лакић огласио се поводом нестанка електричне енергије у БиХ.

Министар Лакић је нагласио да се ради о преоптерећењу мреже.

- Проблем у преносној мрежи у региону и преоптерећење довело је до нестанка струје и у већем делу Босне и Херцеговине. Сви напори усмерени су ка што скоријем решавању наведеног проблема и повратку електричне енергије у домове - каже Лакић за Кликс.

Додаје, потом, да се у погон враћају федералне термоелектране и хидроелектране.

- Најбитније је да враћамо у погон термоелектране и хидроелектране и поздрављам све напоре које електродистрибутивна предузећа улажу како би се чим пре нормализовала дистрибуција електричне енергије. Систем се полако враћа. Струја је пуштена у Тузли, Какњу, Бања Луци, а полако се враћа и у сарајевска насеља. Морамо бити опрезни и све урадити полако како не би изазвали нови колапс и веће хаварије. За сада је све под контролом - истиче министар.

Стабилизује се ситуација у Републици Српској

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да се на сваких десет минута стабилизује систем у свим општинама у Републици Српској, преноси РТРС.

Петровић је поручио да је снабдевање електричном енергијом стабилизовано и у Бањалуци и Требињу.

- За пар сати ће бити комплетно уредно снабдијевање у Републици Српској. У исто вријеме се стабилизују и остали региони из Федерације БиХ, Црне Горе и Хрватске - рекао је Петровић.

Хрватска - Није реч о хакерском нападу, квар настао између Грчке и Албаније

- Утврђују се детаљи и узроци. Наше службе до сада нису утврдиле да се ради о о било каквом квару код нас, а с обзиром на то да се ради о систему спојених посуда и део наше мреже је остао без напона. Већи део градова је поновно опскрбљен електричном енергијом, постоје посебне процедуре за враћање напона јер се ради о врло осетљивим стварима. Све дежурне екипе су на терену и вјерујем да ће сви грађани врло брзо бити снабдевени електричном енергијом. Колико знам, није реч о хакерском нападу - рекао је министар економије Анте Шушњар.

- Ово код нас догодило се тренутно. Не бих волео излетети с информација, али прелиминарно је далековод између Грчке и Албаније испао, али то је у сфери нагађања. За извештај о оваквим испадима су задужене европске агенције. Било би неодговорно да дајемо било какве предикције јер истрага по правилу траје 6 месеци. Цели енерго систем је повезан. Све јужније од Задра и Личког Осика је остало без струје. Далмација је у рату остала без струје 73 пута, но догађају се распади. У Еквадору је недавно без струје остало 18 милиона људи, или нама ближе Италија. Не верујем да би се ово требало поновити. - рекао је директор Сектора за вођење електроенергетског система ХОПС-а Данко Блажевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

МАЂАРСКА ће блокирати средства Европске уније за земље чланице које су у Украјину слале муницију, докле год Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

23. 07. 2024. у 21:46

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?