ШИМПРАГА СЕ БОРИ ЗА КНИН: Први пут после деведесетих Срби имају кандидата за градоначелника

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

15. 05. 2021. у 09:46

ПРВИ пут после деведесетих година прошлог века, на локалним изборима који се сутра одржавају у Хрватској, Срби ће имати свог кандидата за градоначелника Книна. Реч је о Ањи Шимпраги, посланици Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватском сабору.

ШИМПРАГА СЕ БОРИ ЗА КНИН: Први пут после деведесетих Срби имају кандидата за градоначелника

Книн / Фото З. Јовановић

За овогодишње локалне изборе влада велика заинтересованост Срба у Хрватској. Најављен је долазак већег броја аутобуса из Србије и РС, а границе ће бити отворене и прелаз могућ без тестова на корону. Осим што могу да гласају за исте листе као и сви хрватски држављани с правом гласа, припадници националних мањина имају право да бирају и заменике општинског начелника, градоначелника или жупана из својих редова у јединицама у којима их је најмање пет одсто. Тако ће Срби сутра бирати заменика градоначелника у 10 градова и 20 заменика начелника општина.

Највише пажње усмерено је на Вуковар, Глину и Книн. У граду на Вуки Срби излазе у две колоне са представницима СДСС и Демократског савеза Срба (ДСС), а у Глини бираће између члана СДСС и независног кандидата из редова српске мањине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)