ЕПАРХИЈСКИ САВЕТ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Следите упутства струке, вакцинација је медицинско, а не верско питање

Танјуг

21. 04. 2021. у 12:55

ПОВОДОМ учесталих питања и недоумица у вези са актуелним процесом вакцинације и учешћем православних верника, Епархијски савет Епархије аустријско-швајцарске позвао је вернике да на тај процес гледају искључиво као на медицинско, а не верско питање и да, у том смислу, следе упутства здравствене струке и власти држава у којима живе.

ЕПАРХИЈСКИ САВЕТ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Следите упутства струке, вакцинација је медицинско, а не верско питање

Фото: Танјуг

У саопштењу Епархије, након редовног годишњег заседања, под председавањем епископа аустријско - швајцарског Андреја, истиче се да је вакцинација у историји медицине једна од најефикаснијих интервенција јавног здравља, а значајан пад терета заразних болести примећен током прошлог века, великим делом је управо последица вакцина.

- Епархијски савет стога апелује на све вернике да на процес вакцинације гледају искључиво као на медицинско питање, држећи притом будно око на све релевантне новости у вези са производњом вакцина и процесом вакцинације - стоји у саопштењу.

На вернике се апелује да по том питању следе упутства медицинске струке и грађанских власти држава у којима живе.

Процес вакцинације не може бити схваћен као верско питање, подвлачи се у саопштењу.

Чланови Епархијског савета, додаје се, упућују молитве за упокојење душа преминулих жртава пандемије вируса ковид-19, као и за оздрављење оболелих.

Одају и признање верном народу, што се у великом броју одазвао апелу за строго придржавање мера које су прописале власти у Аустрији и Швајцарској.

- Парохије СПЦ углавном су служиле за пример у локалним заједницама. Исто тако, свештенству се изражава захвалност за уложени напор да се мисија цркве ојача у ова нестабилна времена -  додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)