НА СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ Срби из Париза одали почаст Солунцима

Горан ЧВОРОВИЋ

12. 11. 2020. у 13:10

ДВА пута за редом, у кратком року, у среду, а пре тога у суботу, одала је српска дијаспора почаст Солунцима на Српском војничком гробљу у Тијеу код Париза.

НА СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ Срби из Париза одали почаст Солунцима

Фото: Г.Чворовић

- И поред ових тешких епидемилошких услова, успели смо да одамо дужну почаст нашим јунацима – поручио је представник удружења старих ратника Петар Петровић Пепи за "Новости".

Венце су на Дан примирја у Првом светском рату положили амбасадорка Србије Наташа Марић и војни изасланик пуковник Дејан Милосављевић.

Почаст палим Солунцима на исти начин одали су и чувар ватре код Тријумфалне капије Филип Реније, Слађана Стаменовић у име Свесрпске заједнице и представник старих ратника Петар Петровић Пепи, док је отац Славиша из Српске православне цркве Свети Сава из Париза одржао опело. Због поменутих здравствених ресртрикција, на грбољу је било свега десетак присутних.

Фото: Г.Чворовић

 

У истом тренутку, изузетно тешка епидемилошка ситуација  у Француској диктирала је темпо и јучерашњој прослави победе у Првом светском рату, у земљи у којој је потписано примирје. На церемонији којом је код Тријумфалне капије руководио француски председник Емануел Макрон, присуствовао је веома мали број званичника, међу којима су била и два бивша председника Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Фото: Приватна архива

 

Неколико Парижана, који су успели да дођу, највише њих педесетак, углавном породице с децом, из даљине су одали почаст војницима који су пали за отаxбину и светски мир. У Француској је на снази општи карантин и дозвољено је кретање само километар од места становања.

Фото: Г.Чворовић

 

Јучерашња комеморација, уз строги санитарни протокол, с учесницима под маскама, одржана је на стоту годишњицу сахране Незнаног јунака испод Тријумфалне капије. Започела је најпре пред спомеником Жоржу Клемансоу после чега је Француски председник прошао Јелисејским пољима. Истовремено је одао и почаст свим француским војницима који су погинули у последњих годину дана.

- Издржаћемо, како против пандемије, тако и против тероризма – поручио је француски председник Макрон.

Фото: Приватна архива

 

Примирје у Првом светком рату је потписано у вагону у шуми у близни француског града Компјења шездесетак километара северно од Париза. У име победничке стране потписао је француски маршал Фош, док је параф на капитулацију ставио немачки државни секретар Матијас Ерцбергер. Хитлер је 1940. захтевао да се француска капиталуацију потпише у истом вагону. После тога су и вагон са серијским бројем 2419Д, и споменик Фошу, заједно с околним камењем, пребачени у Берлин. Вагон је по наређењу Хитлера уништен почетком 1945.

Пет година касније, у Меморијалном центру у Компјењу постављена је копија, обновљени оригинални вагон из исте серије произведене 1913. године. После Првог светског рата застава наше земље се, логично, уз савезничке, налазила поред вагона.

После Другог светског рата, међутим, трн у оку била је петокрака, па је српска застава уз вагон на посебној свечаности, на којој је присуствовао и дописник "Новости", враћена тек пре десет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)