Штетно је отворено навијање за Трампа: Како ће у новембру гласати српска дијаспора у САД?

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

06. 06. 2020. у 08:34

Штетно је отворено навијање за Трампа: Како ће у новембру гласати српска дијаспора у САД?

Фото: АП

КАКО су новембарски председнички избори у Америци све ближи, јављају се предлози да би српску дијаспору у САД требало позвати да гласа за Доналда Трампа, али према овој идеји постоје и резерве.

Један од заговорника давања отворене подршке кандидату републиканаца је шеф дипломатије Ивица Дачић, по коме Србија чак треба да мотивише Србе у САД да свој глас 3. новембра дају актуелном шефу Беле куће.

Професор Слободан Зечевић из Института за европске студије каже нам да није тајна да највећи део српске дијаспоре генерално гласа за републиканце, а мањи део за демократе.

- До сада су подржавали Трампа, па верујем да ће га подржати и у новембру. Неизвесно је, међутим, како ће се ти избори завршити, јер могу да победе и једни и други. Наша дијаспора свакако може да лобира за Трампа и то је у Америци нормално. Али, с обзиром на то да је ово унутрашња ствар САД, наши званичици би требало да буду уздржани, пошто ни ми не волимо када нам се неко меша у наша питања. С друге стране, чињеница је да Србија има добре односе са актуелном администрацијом у Вашингтону.

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић каже, за "Новости", да би било веома тешко утицати на нашу дијаспору у САД, јер унутар ње има различитих мишљења о Трампу:

- Због тога је питање колико би некакав званичан позив из Београда имао ефекта.

Владимир Трапара из Института за међународну политику и привреду каже за наш лист да такав позив не би требало да се упути из Србије, јер би за нашу земљу било штетно да отворено навија за неку од страна у политичком процесу једне велике силе.

ПО ПОПИСУ 180.000 СРБА

АКО би се у обзир узели подаци са пописа у САД, Американаца са српским пореклом има око 180.000, али је стварни број неколико пута већи. Трапара каже да је растегљив појам колика је наша дијаспора у САД са правом гласа, јер све зависи од које се генерације рачуна. Он каже да када би се гледале све генерације, да би онда то свакако било више од 180.000. Али, како указује, и то нема много значаја пошто је питање колико је њих привржено Србији као држави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)