ПРВИ МЕЦИ ИСПАЉЕНИ У УСТАШКИ РЕЖИМ: СНВ организује комеморацију у Банском Грабовцу у знак сећања на српске жртве са Баније

Новости онлине

24. 07. 2021. у 10:31

СРПСКО народно вијеће (СНВ) оганизоваће комеморацију у знак сећања на трагичну судбину 1.285 српских жртава које су страдале 25. и 26. јула 1941. као жртве усташке НДХ.

ПРВИ МЕЦИ ИСПАЉЕНИ У УСТАШКИ РЕЖИМ: СНВ организује комеморацију у Банском Грабовцу у знак сећања на српске жртве са Баније

Фото: Принтсцреен

Током комеморације, код спомен костурнице у Банском Грабовцу покрај Петриње, окупљенима ће се обратити председник СДСС-а и СНВ-а Милорад Пуповац.

1941. године 42 устаника под водством Васиља Гаћеше напали су у ноћи између 23. и 24. јула зграду Општине и железничке станице. Били су то први меци у Хрватској испаљени у режим Анте Павелића. У тој акцији заплијењено је више од 50 пушака.

Неколико дана касније усташе су у Банском Грабовцу побили 1.285 људи приведених из целе Баније.

Потпредседница СДСС-а Драгана Јецков је поводом комеморације истакла "НДХ је била злочиначка творевина која је у својој основи имала основни циљ елиминисати Србе, Јевреје и Роме како би створила етнички чисту територију. Жалосно је да и данас има појединаца и група у Хрватској који релативизују злочине против српског и осталих народа у НДХ. СДСС никада неће престати да обележава сва места страдања и никада нећемо престати говорити о квислиншкој творевини НДХ и свим злочинима који су против нашег народа били. Срамотно је да 2021. године и даље постоје ревизионистичке групе у нашем друштву које искривљују историјске чињенице и које уносе немир у српској заједници својим порукама мржње и страха".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)