ЈЕДИНИ НА СВЕТУ СЛИКА КАФОМ: Бојан Ђорђевић, занесењак са добром дозом кофеина у себи

Бојана Јовановић

17. 06. 2024. у 12:22

Он толико воли еспресо кафу да и у њеном талогу види нешто драгоцено, и, не само да види, већ га својом руком претвара у уметност. Јунак наше приче, Бојан Ђорђевић, слика талогом од еспреса, преосталим по прављењу кафе!

ЈЕДИНИ НА СВЕТУ СЛИКА КАФОМ: Бојан Ђорђевић, занесењак са добром дозом кофеина у себи

FOTO: Privatna arhiva

Он толико воли еспресо кафу да и у њеном талогу види нешто драгоцено, и, не само да види, већ га својом руком претвара у уметност. Јунак наше приче, Бојан Ђорђевић, слика талогом од еспреса, преосталим по прављењу кафе! Једини је еспресо арт сликар на свету, а његови портрети красе домове многобројних домаћих и страних познатих личности. Знатижељне да видимо како изгледа сам процес сликања овај посве необичан човек, некадашњи спортски новинар и Гинисов рекордер у броју направљених еспресо кафа током 24 сата, дочекао нас је у својој београдској галерији. Одмах нам је, радосних очију, показао 68 женских портрета који красе зидове од цигле, насликаних управо еспресо арт техником. Заиста делује невероватно податак да су настали од кафе. Свака слика у углу има Бојанов несвакидашњи потпис - отисак кажипрста, претходно умоченог у црвену темперу. Показао нам је наш саговорник, на трен, и како настаје слика. Умочио је четкицу у шољицу пуну сјајног, црног талога еспресо кафе и њоме повукао неколико потеза на акварел папиру – заиста оставља траг, па и различите нијансе окер боје, попут много уобичајенијих сликарских материјала. Објашњава нам како му се родила помисао за сликање кафом:

- Идеју да сликам дала ми је најбоља пријатељица, у жељи да ме “покрене” из депресивног стања. У моменту у ком сам пожелео да је послушам нисам имао боје, јер сам их негде заборавио, па сам покушао да насликам нешто еспресо кафом, што ми је деловало занимљиво. Првих дана није ишло баш лако, али сам ускоро почео да сликам портрете и убрзо ме је “узела” та магија. За три и по године урадио сам више од 1500 слика и постао боља верзија себе...

FOTO: Privatna arhiva

Опишите нам детаљније како изгледа припрема и сам процес сликања.

- Основни материјал за сликање је еспресо кафа која остане после екстракције. Уз мало “магије” од ње настаје материјал којим сликам. Папир за акварел претходно пролази кроз припрему, тако да је неколико сати потребно да сам материјал постане функционалан и да могу да почнем са радом. Битан је квалитет кафе и врло је важно да она буде добро печена, а талог свеж пре него што почнем да сликам.

По ком критеријуму бирате моделе?

- Волим да сликам људе којима се дивим и које поштујем, карактерне. Свака еспресо мешавина има свој карактер, отуда волим да сликам карактерне људе. Свестан сам да имам дар да пренесем управо нечији карактер, што ми је најважније. Нећу да кријем, обожавам да сликам жене… Вечна инспирација.

Која је заједничка нит између некадашњег спортског новинара и еспресо артисте?

- На први поглед те две професије немају сличности али то је само варка. Обе захтевају да човек нема класичан посао већ да живи своју причу. Љубав је неопходна и пресудна. Много је емоција присутно у обе врсте посла и то је благослов који имам. Спортско новинарство ме је обликовало као човека, а уметност ми је дала неку “дубину” и нове видике. Најлепше у свему је што сам упознао сјајне људе. То нема цену.

Јављају ли вам се људи који би да их научите овој техници?

- Сваким даном све више њих жели да научи нешто о еспресо арту. Највише је позива из Италије, Аустрије и САД. Планирам да најесен одржим радионицу у Бечу или Милану, а да наредне године у мојој галерији покренем школу сликања.

Колико је трајало сликање најзахтевнијег портрета и о коме је реч?

- На време сликања утичу разни фактори, али у просеку слика настане између три или четири часа. Чак и климатски фактори утичу на слику током стварања. Најдуже сам радио једну од слика Здравка Чолића, а много времена сам уложио и у слике Тонија Цетинског и Ероса Рамацотија.

Може ли и како да се брише ако погрешите приликом сликања?

- Ситну грешку је могуће неутралисати, али сваку већу није. Еспресо арт је прилично прецизна техника и захтева много посвећености и љубави.

Чија вас је реакција на портрет највише ганула, а у који сте ви, приликом сликања, унели највише осећања?

- Много суза радосница видео сам у моментима када су људи угледали моје слике. Било је и ситуација у којима су видели портрете оних који више нису међу нама и тотално се сломили. Поједине девојке су биле толико одушевљене да нису могле да изговоре ниједну реч. У сваку слику уносим љубав, али највише сам је унео у ону свог оца. После тог његовог портрета схватио сам колико га волим, колико ми значи и свака суза проливена током сликања била је чишћење моје душе.

Коју реченицу најчешће чујете као реакцију кад се неко први пут сусретне са вашим еспресо арт-ом?

- Универзална реченица је: “Је л’ ово стварно од еспреса?”. То питање чуо сам више стотина пута, људи су у неверици када виде слику. Посебно велико одушевљење настане када је виде уживо. Срећан сам што моје слике могу да се виде свакодневно на две локације у Београду, уз моју галерију већ две године украшавају и један од култних ресторана.

Колики је највећи портрет који сте насликали?

- Највећи портрет сам радио по наруџбини за једног пословног генијалца из Словеније који је желео да га поклони својој мајци. Димензије су биле 100 x 70 центиметара и поносан сам на њу. Нажалост, мајка је умрла неколико дана пре него што је слика стигла у Љубљану. Тај портрет има посебно место у њиховом дому, јер се цела фамилија бави увозом кафе и прављењем еспреса.

Чули смо да пијете 12-15 кафа дневно, како ваш организам то подноси?

- Пошто пијем квалитетне кафе мој организам нема идеју да се буни. Бирам где пијем еспресо и зато немам никакве проблеме, већ само бенефите од тога. На сајму у Трсту успео сам да пробам чак 29 еспреса у току дана, а највише сам током једне ноћи и дана попио 53!

Које су вам миљенице?

- Свака мешавина има своје чари, а током дана мењам еспресо стилове. Дан почињем занатском кафом која је печена на традиционални начин, а до вечери дођем и до single origin (јединственог порекла, само са једног подручја) зрна из Етиопије и Кеније. Често дан завршим и филтер кафом…

Портрети и у кућама Дел Пјера и Малдинија

Многе познате личности са домаће и стране јавне сцене у својим домовима имају ваше слике. Како је дошло до тога?

- Пријатељи су ми отворили та врата и сада ми је постало нормално да некадашњи ми узори имају моје слике у својим домовима. Много сам се обрадовао када је Вања Удовичић у име државе поклонио слику Алесандру Дел Пјеру. После тога имао сам част да моји портрети красе домове Франческа Толда, Паола Малдинија, Дејана Савићевића, Пепеа, Дејана Станковића, Андреа Пирла, Симоне Инзагија, Дарка Панчева, Банета Ивановића, Тонија Цетинског, свих певача “Бијелог дугмета”, многих глумаца из региона...

Постоје људи којима је свака кафа иста, не праве разлику. Кажу - еспресо је еспресо. Како најлакше да науче да распознају врсте кафе и мешавина по укусу?

- Дефинитивно је свака еспресо мешавина прича за себе. На саму кафу утиче бариста, млин, сервисер и још много фактора. Требало би свакодневно учити о кафи, а пре неколико година сам у томе помогао кафопијама када сам издао своју књигу о њој. За почетак би требало да науче шта су кафе стандарди, а онда да траже по укусу “своју” кафу. Живот је много кратак да бисмо пили лоше кафе…

Шта сада планирате и чиме су вам мисли заокупљене?

- Идеја ми је да се са Београђанима и туристима дружим у галерији уз добру кафу, да после изложби у Подгорици, Сарајеву, Загребу, Милану промовишем слике у САД, Јапану и на Блиском истоку. Сањам да направим јединствени кафе мурал у једном од тржних центара у Београду и да на тај начин очи целог света тог дана буду окренуте ка нама.

Гинисов рекордер

Поставили сте Гинисов рекорд у броју припремљених еспресо кафа у 24 сата, како је то изгледало?

- Тај рекорд је настао из колективног лудила кафе занесењака и жеље да Београд ставим на кафе мапу света поводом Светског дана кафе. Спремао сам еспресо више од 24 часа, направио за то време 2276 шољица кафе и ушао поносно у историју кафе света. План је био да рекорд оборим у Кини али нас је ковид спречио, но, спремају се неки нови кафе рекорди.

На каквом месту и у којој земљи сте попили најбољу кафу до сада, а која (у ком моменту) испијена шољица има највећу вредност у вашем срцу?

- Љубав ми је покретач и сваког дана пијем фантастичне кафе са пријатељима и захвалан сам Богу на томе. Највећу вредност имају кафе које нећу моћи да “репризирам”, попијене са покојним пријатељима и људима који су, из многих разлога, отишли из мог живота.

Шта доживљавате као свој животни позив?

- Себе доживљавам као кафе занесењака, који живи свој сан отворених очију са добром дозом кофеина у себи. Дао сам себи прилику да се бавим најлепшим послом на свету и да у исто време сликам еспресом и едукујем људе о кафи. Бавим се кафом на још неколико нивоа, а посебно ћу бити срећан када пред даме ставим еспресо козметику и када у мом Београду отворим Музеј кафе. Тада ћу знати да сам урадио нешто стварно велико и важно…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)