ДВА ЛЕДЕНА БРЕГА, ЈЕДАН ВЕЛИЧНЕ ЛОНДОНА, ПЛУТАЈУ ЈУЖНИМ АТЛАНТИКОМ: Научници их случајно открили (ВИДЕО)

Novosti online

17. 03. 2023. у 10:53

ИНСТИТУТ British Antarctic Survey (БАС) објавио је снимак из ваздуха који приказује огромни ледени брег А81.

ДВА ЛЕДЕНА БРЕГА, ЈЕДАН ВЕЛИЧНЕ ЛОНДОНА, ПЛУТАЈУ ЈУЖНИМ АТЛАНТИКОМ: Научници их случајно открили (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ British Antarctic Survey

Реч је о леденом брегу који се крајем јануара ове године одвојио од ледене плоче Брунт. Његова површина износи 1.550 квадратних километара, чиме одговара величини Лондона. Снимљен је и други двоструко већи ледени брег, који је такође у покрету.

Тим научника је из ваздуха снимио улазак леденог брега А81 у Веделово море док су одлазили из локалне истраживачке станице BAS Halley. Нови снимци откривају динамичну природу леденог брега и како је окружен мањим леденим бреговима који су се такође одвојили. А81 се одвојио када је колосална ледена пукотина Chasm-1 прешла читаву ледену плочу Брунт. Иако се ради о природном феномену који се догађа дуж антарктичке обале, А81 представља други већи ледени брег у региону у последње две године, преноси Кликс.

- Ово је било одвајање за које смо знали да ће се догодити. ГПС инструменти високе прецизности, као и сателитски подаци, кориштени су за праћење ширења пукотине, а 2016. године је БАС предузео мере предострожности да премести истраживачку станицу Halley више у унутрашњост ради њене заштите - рекао је глациолог др Оливер Марш. Он проучава ледену плочу Брунт и недавно је боравио у поменутој истраживачкој станици.

БАС је пажљиво пратио путању леденог брега А81 након што се одвојио од ледене плоче. Прво се окретао, а потом наставио плутати 150 километара од почетне тачке до јужног атлантског басена. Научници предвиђају да ће се кретати према западу на исти начин као и претходне санте леда које је захватила моћна антарктичка обална струја.

А76А је још један огромни ледени брег у покрету. Овај масивни комад леда саставни је део леденог брега А76 формираног средином маја 2021. године након одвајања од антарктичке ледене плоче Филчнер-Рон.

А76 се поделио на три дела док се кретао према северу, а највећи од њих је А76А. Изузетно је велик, дуг је 135 и широк 25 километара, а тренутно путује према Јужној Џорџији.

- Наша највећа брига у овом тренутку је могући ризик за пловила која плове у региону јер се брег почиње ломити на мање комаде. Изгледа да би А76А могао завршити западно од Јужне Џорџије, а не источно где се А68 распао, али још увек постоји неизвесност. Пажљиво ћемо пратити његово кретање - рекао је др Марк Белчијер из Владе Јужне Џорџије и острва Јужни Сендвич.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Ексклузивно у Шпанији! Пун пансион по цени полупансиона!