ОВОГА ПУТА, ПОТЕНЦИЈАЛНА ПРЕПРЕКА - ЦИКЛОН: НАСА ће трећи пут покушати да лансира ракету „Артемис“

Новости онлајн

24. 09. 2022. у 22:19

АМЕРИЧКА свемирска агенција НАСА покушаће по трећи пут да лансира ракету „Артемис 1“ у уторак, 27. септембра, али тропски циклон девет који се приближава са Кариба, могао би опет да одложи целу операцију.

ОВОГА ПУТА, ПОТЕНЦИЈАЛНА ПРЕПРЕКА - ЦИКЛОН: НАСА ће трећи пут покушати да лансира ракету „Артемис“

Фото: AP Photo/John Raoux

Ракете је проверена и спремна за полетање уколико временске прилике дозволе.

Забринутост због циклона који се формира на Карибима сужава временски оквир повољних временских услова за лансирање на само 20 одсто. Према тренутним подацима циклон ће стићи до Кубе и Флориде почетком следеће недеље.

С обзиром на неизвесност о правцу олује, интензитету и времену доласка, тим Артемис ће у складу са актуелним подацима донети одлуку, рекао је Мајк Болгер, менаџер Насиног програма истраживачких система на земљи, преноси РТС.

Тим Артемис помно прати временске прилике и одлуку ће донети у суботу.

- Снажан тропски влажан талас ће захватити космодром у уторак, јака облачност и могући краткотрајни пљускови вероватно ће трајати током периода лансирања - наводи се у прогнози коју су у петак објавиле америчке свемирске снаге.

Ограничења око лансирања захтевају да мисија „Артемис 1“ не полеће уколико има падавина. Ова ограничења у погледу лансирања су постављена како би се избегло да ракету у лету не погоди удар грома који би могао да изазове штету на ракети и угрози јавну безбедност, наводе из Насе.

Када ракета пролети кроз довољно јако атмосферско електрично поље може да изазове муњу, тако да и облак који не производи природне муње и даље може да направи проблеме.

Уколико буде било потребно и лансирна рампа ће морати да се врати у зграду за склапање у Свемирском центру, тако да би процес поновног склапања могао да потраје још неколико дана.

Лансирна рампа може да остане на подлози и издржи ударе ветра и до 100 километара на сат (74,1 чвор). Уколико би све то морало да се одвезе назад у зграду, онда би цела конструкција могла да поднесе само дупло мању брзину вета, напомиње Болгер.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА