ГУБЕ ЕКСКЛУЗИВНА ПРАВА? Мики Маус напушта „Дизни”

Novosti online

05. 07. 2022. у 00:20

МИКИ Маус, омиљени цртани јунак који се сматра пиониром анимације, први пут се појавио 1928. године. Према америчком закону о ауторским правима, компанија „Дизни“ би ускоро могла да изгуби ексклузивна права на неке од ликова који су најзаслужнији за универзалну популарност тог бренда, укључујући и познатог миша који је његова маскота.

ГУБЕ ЕКСКЛУЗИВНА ПРАВА? Мики Маус напушта „Дизни”

Фото: Free Images Pixabay

Мики Маус ће постати јавно власништво 2024. године, 95 година од настанка, 1. октобра 1928. године – што је период после којег истичу ауторска права на уметничко дело чији је аутор анониман или га је аутор радио под псеудонимом.

Данијел Маједа, заменик шефа Катедре за правно регулисање ауторских права на филму на Правном факултету у Лос Анђелесу, и дугогодишњи адвокат за медије и забаву, наглашава да и приликом истека ауторских права постоје одређена ограничења.

- Моћи ћете да користите лик Микија Мауса онако како је првобитно креиран и да га стављате у сопствене приче или приче о Микију Маусу са првобитним ликом. Али ако то урадите тако да људи помислити на 'Дизни' – што је неминовно зато што су толико дуго улагали у овај лик – онда би у теорији, 'Дизни' могао рећи да сте повредили њихова ауторска права - наглашава Маједа у интервјуу за Варајети, преноси Гардијан.

Мики Маус се први пут појавио у црно-белом цртаном филму Пароброд Вили. Тај цртани филм је био пионир у анимацији због синхронизоване употребе звука – где покрети на екрану одговарају музици и звучним ефектима, лансирајући једну од најпрепознатљивијих слика на филму и телевизији.

Фото: Принтскрин

Само овај Мики Маус ће бити јавно власништво

Према Националном музеју америчке историје: „Током година, Мики Маус је прошао кроз неколико трансформација физичког изгледа и личности. У својим раним годинама, подмукли и несташни Мики је више личио на пацова, са дугим шиљатим носом, црним очима, малим телом са вретенастим ногама и дугим репом.“

Одређени аспекти лика које шира јавност препознаје као део „Дизнијевог“ бренда забрањени су за уметнике који желе да искористе истекло ауторско право. Ако одређено дело збуни јавност да мисли да је заправо повезано са „Дизнијем“, могло би да дође до великих правних последица.

- Ауторска права су временски ограничена - наводи Маједа. - Жигови нису. Дакле, 'Дизни' би могао имати заштитни знак у суштини заувек, све док настављају да користе различите ствари онако како су заштићене, било да су то речи, фразе, ликови или било шта друго.

„Дизни“ може и даље да задржи заштитни знак на одређеним фразама или препознатљивој одећи коју носе ликови, као што је на пример црвена кошуља Винија Пуа, који је постао јавно власништво.

У мају 2022, републикански сенатор Џош Холи из Мисурија доспео је на насловне стране због претњи експанзивној листи ауторских права корпоративног гиганта, након што се „Дизни“ јавно успротивио закону Флориде о родитељским правима у образовању, који се обично назива „не говори геј“ закону.

Холи је рекао:

- Доба републиканске помоћи великом бизнису је завршено. Захваљујући специјалној заштити ауторских права од Конгреса, корпорације попут 'Дизнија' су зарадиле милијарде повлађујући разним покретима и активистима. Време је да одузмемо 'Дизнијеве' посебне привилегије и отворимо нову еру креативности и иновација.

Маједа ову Холијеву реакцију назива „чисто политичком“.

- Дизни је био веома активан у покушајима да продужи услове ауторских права - наводи Маједа. - Продужен им је мандат за Микија и тако даље, али сумњам да ће моћи да добију додатна продужења. Мислим да ће ово бити крај такве праксе.

Фото АП

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље