ЛАНЕ ДИПЛОМИРАЛО 39.956 СТУДЕНАТА: Ружић у скупштинском Одбору за образовање

Љ.Б.

04. 10. 2022. у 13:21

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је у 2021. години у Србији на свим високошколским установама и на свим нивоима студија дипломирало 39.956 студената.

ЛАНЕ ДИПЛОМИРАЛО 39.956 СТУДЕНАТА: Ружић у скупштинском Одбору за образовање

Фото МПНТР

- На државним и приватним универзитетима укупно је дипломирало 31.519 студената, односно на високим струковним државним и приватним школама дипломирало је 8.437 студената - рекао је Ружић на седници Одбора за образовање у Скупштини Србије где је представљао извештај о раду министарства у првој половини ове године.

Он ја навео да је значајним улагањима у инфраструктуру у високом образовању дат допринос побољшању квалитета високог образовања и најавио да ће, између осталог, бити изграђене нове зграде за Географски факултет и Факултет безбедности.

Према његовим речима, до јуна месеца ове године адаптирано је, дограђено и реконструисано 17 објеката високог образовања.

Ружић је рекао да је прва половина године протекла без већих проблема у раду, изузев случајева лажних дојава бомби што је обухватило различите секторе целе државе, не само просвету.

- Захваљујући сјајној сарадњи са МУП-ом, брзо се реаговало и контролисале су се школе где је било дојава. Инструкције су биле јасне да се ни у једну школу не пусти дете нити запослени док полиција не каже да је она безбедна. Тамо где школа није прегледана, настава се одржавала онлајн - објаснио је Ружић.

Како је рекао, у том контексту ризика, у јуну је одржан завршни испит на крају основног образовања и протекао је потпуно регуларно и без проблема.

- Није било пропуста ни у једној од 522 школе, где је организован завршни испит - рекао је Ружић.

Он се осврнуо и на реализацију другог пилота државне матуре, одржаног од 5. до 8. априла.

- Учествовали су ученици четвртих разреда, овај пут из свих средњих школа из целе Србије. Циљ другог пилотирања је, поред поменуте анализе, и да се све школе припреме за увођење државне матуре која је планирана за 2024. годину - рекао је Ружић и нагласио да између 94 и 100 одсто ученика сматра да је све успешно реализовано.

Када је реч о ПИСА истраживању, које се у Србији спроводило до 18. априла, министар је казао да не очекује ништа посебно боље резултате почетком децембра 2023. године, али ипак за нијасну боље.

- Пандемија је оставила одређени утицај на образовни систем и рефлексија тог утицаја ће се сигурно уочити на ПИСА тестирању, не само у Србији већ и у остале 84 државе у свету у којима се спроводи истраживање - рекао је Ружић.

Он је рекао да су поново били расписивани конкурси за стално запошљавање, те да је у последње две године у пет фаза прешло за стално 12.500 просветних радника.

БОНУС ВИДЕО - Јунак спасао Скопље од нових жртава: Ко је био Максим који је први подвижник Вечерњих новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

НЕОБИЧНА СИТУАЦИЈА НА САХРАНИ У СРБИЈИ: Младић је носио крстачу - осећао се чудно због онога што је на њој писало