БРАВО! Летелица наших машинаца четврта на свету

Б.Б.

03. 10. 2022. у 13:45

СТУДЕНТИ Машинског факултета остварили су још један велики успех. Тим "Беоавиа" освојио је четврто место у финалу такмичења "New Flying Competition 2022" (NFC), на коме су представили своју нову беспилотну ВТЛО летелицу ,,Кос", на чијој су израдили вредно радили протекле две године.

БРАВО! Летелица наших машинаца четврта на свету

Машински факултет

Поред нашег тима, у финалној рунди овог такмичења које је, одржано од 22. до 26. септембра у Хамбургу, учествовало је још седам универзитетских тимова, са четири континента. У првој фази такмичења, у којој се оцењивало техничко решење летелица, учествовало је укупно 36 екипа из целог света, а пројекат наших студената добио је високе оцене, што их је и одвело у финале.

- Наш задатак је био да осмислимо, дизајнирамо и произведемо тзв. ВТЛО летелицу која полеће и слеће вертикално, а има могућност лета попут класичних авиона. Поред тога летелица "Кос" је дизајнирана тако да испуни главне захтеве такмичења, што значи да проведе 30 минута у ваздуху уз помоћ аутопилота и да током тог периода сними објекте на земљи и прерачуна њихове тачне координате - каже Давид Цветковић, студент мастер студија Машинског факултета у Београду и вођа тима.

Мада су постигли значајан успех, чланови тима нису у потпуности задовољни, јер су имали много већа очекивања. На претходном НФЦ такмичењу 2020. године, освојили су 3. место, а сада им је циљ био да заузмему највиши пласман. На жалост, нису били у могућности да поведу свог пилота, о чему су обавестили судијску комисију недељу дана пре такмичења. Судије нису уважиле њихову молбу за асистенцијом пилота других тимова, уз образложење да је неписано правило такмичења да пилот мора да буде члан матичног универзитетског тима, односно студент Универзитета у Београду.

- Ту информацију смо сазнали тек када смо изашли на писту. На тај начин, Беоави није било допуштено да ,,полети" и заузме једну од водећих позиција. Ипак, успели смо да заузмемо 4. место и пласирамо се испред тима из Хамбурга, чија је летелица тог дана такмичења обавила успешан лет - каже наш саговорник.

 У наредном периоду чланови тима ће радити на унапређењу летелице, која је, како је навео, одлична платформа за превоз разне врсте терета.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

МАНДИНЕ ГОРКЕ РЕЧИ ИЗ 90их: Учити децу да буду поштени је као да их учите да буду идиоти