ОСМАЦИМА ЈОШ ЈЕДНА ПРИЛИКА: Други круг мале матуре одржаће се , 17, 18. и 19. августа, за све оне који нису полагали у јуну

Љ. БЕГЕНИШИЋ

15. 08. 2022. у 13:00

УЧЕНИЦИ осмог разреда који нису полагали завршни испит у јуну, полагаће малу матуру у августовском року и то 17, 18. и 19. августа.

ОСМАЦИМА ЈОШ ЈЕДНА  ПРИЛИКА: Други круг мале матуре одржаће се , 17, 18. и 19. августа, за све оне који нису полагали у јуну

У првом кругу мали матуранти освајали између 12 и 14 од могућих 20 поена, Фото Н. Скендерија

Завршни испит у овом року полажу само ђаци осмог разреда који из различитих објективних разлога нису полагали матуру у јунском року.

У овом року завршни испит полаже се и у школама у којима се остварује програм основног образовања одраслих, али они полажу само један тест, а полагање ће бити организовано 18. августа.

- У августовском року планирано је да полаже 766 ученика и полазника - кажу за "Новости" у Министарству просвете.

За мале матуранте који нису у јуну изашли на малу матуру, тест из српског језика на распореду је у среду 17. августа, дан касније је тест из математике, а 19. августа полажу комбиновани тест у оквиру кога решавају по пет питања из пет предмета - историје, географије, билогије, хемије и физике.

И прелиминарни и коначни резултати овог круга мале матуре биће објављени 22. августа, а упис је 26. и 27. августа.

Да подсетимо, осмаци могу имати максимално 100 бодова, од чега 60 носе из школе и то ако су на крају шестог, седмог и осмог разреда имали закључене све петице, док на малој матури могу да освоје максималних 40 бодова и то по 13 из теста из српског и математике и 14 из комбинованог теста.

Према неким подацима, након првог уписног круга, који је завршен 20. јула, у средњим школама у Србији остало је око 16.000 слободних места.

Међутим, у гимназијама и популарним средњим стручним школама места су попуњена, па ће они који се уписују у августу због суженог избора пажљиво морати да истраже шта је остало од слободних места и да размисле коју школу желе да упишу.

Први круг мале матуре, иначе, одржан је 27, 28. и 29. јуна, и то у специфичним условима јер су просветне власти, због могућих претњи о подметнутм бомбама, број образовних установа у којима је испит одржан са 1.260 смањиле на свега 511. Све је протекло у најбољем реду, а упис је завршен 20. јула.

Након свођења рачуна, јасно је да је ове године праг за упис био спуштен за најмање један поен, а у неким школама и за више, јер су осмаци нешто слабије урадили тестове.

Према подацима Министарства просвете, на тесту из српског мали матуранти освојили су у просеку 12,52 поена од могућих 20. Из математике је просек 12,31, а на комбинованом тесту 14,12 поена. Ово је лошији резултат на два од три теста, с обзиром на то да је лане просечан број поена на тесту из српског језика био 13,31, на комбинованом 14,69, а из математике су постигли идентичан успех - 12,31 поен!

У првом уписном кругу у јулу по првој жељи уписано је 65 одсто ученика, а по некој од прве три 86 одсто ђака.

ИЗМЕНЕ ТРЕЋЕГ ТЕСТА

ПРЕД будућим осмацима би од наредне школске године могао да се нађе концепт комбинованог теста такозване мале матуре другачији од садашњег који садржи питања из биологије, историје, географије, физике и хемије. У Министарству просвете наводе да се у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, сагледава квалитет завршног испита и разматра могућности промене концепта комбинованог теста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу