НА МЕДИЦИНИ ИСПОД ЦРТЕ 50 ВУКОВАЦА: Прелиминарне ранг-листе на факултетима показале огромне разлике у успеху и знању будућих бруцоша

Љ. БЕГЕНИШИЋ

01. 07. 2022. у 07:00

ДА све петице у средњој школи не значе и да неко може да упише жељени факултет показао је и ове године пријемни испит на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

НА МЕДИЦИНИ ИСПОД ЦРТЕ 50 ВУКОВАЦА: Прелиминарне ранг-листе на факултетима показале огромне разлике у успеху и знању будућих бруцоша

Фото З. Јовановић

На прелиминарној ранг-листи на овој високошколској установи чак 50 вуковаца остало је испод црте.

Неки од одликаша из средње школе освојили су свега 11 поена - пет из биологије и шест из хемије. Има и оних са 12 бодова, по шест из оба предмета, али има кандидата који су из хемије освојили свега пет поена, од максималних 30, иако су овај предмет кроз цело школовање имали петицу, а ни из биологије нису били много бољи.

Иначе, на овом факултету сваке године пријави се и неколико стотина кандидата са свим закљученим петицама, тако је било и ове године, али нико није освојио свих 100 поена.

Најбољи на ранг-листи има 99 бодова, на пријемном је освојио 30 из хемије и 29 поена из биологије, уз максималних 40 из школе.

Прелиминарно рангирање објављено је и на Филолошком факултету УБ, па се може видети да ће и ове године на студијске програме за наставнике српског језика и књижевности бити уписани и ђаци који су у школи имали довољан успех. Тако ће на програму Српска књижевност и језик на самофинансирање бити уписано двоје кандидата који су у првом разреду средње били довољни ђаци, до четвртог су се поправили па им је просек био око тројке. На студијском програму Српски језик и књижевност на самофинасирање ће се уписати и четворо кандидата који су у средњој школи пролазили добрим успехом, а најслабији од њих је на пријемном је, од максималних 60, освојио свега 11 поена.

Фото З. Јовановић

С друге стране, на групи Језик, књижевност и култура (студије страних језика) на Филолошком факултету, петоро кандидата има свих 100 поена, а први на листи уписаће кинески језик.

Иначе, пријемни испити завршавају се данас, већина факултета на којима је завршена провера знања објавила је прелиминарне ранг-листе. С нестрпљењем се очекује редослед на листи на Стоматолошком факултету за који је ове године интересовање било највеће.

Резултати морају бити објављени најкасније до 4. јула, а коначна ранг-листа најкасније до 11. јула. Упис на факултете је од 11. до 15. јула.

СПИСАК СЛОБОДНИХ МЕСТА 16. ЈУЛА

ФАКУЛТЕТИ до 16. јула морају Универзитету у Београду доставити списак уписаних кандидата и број слободних места за други уписни рок. Они који се не упишу имаће другу шансу у септембру, 1. и 2. је пријављивање, а полагање пријемног испита је 5. и 6. септембра. Објављивање коначне ранг-листе је најкасније до 12. септембра, док је упис од 12. до 15. септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)