ОТВОРЕН БИТЕФ: Перформанс "Нула" за почетак - "Пролога" (ВИДЕО)

Танјуг

12. 09. 2020. у 20:45 >> 23:46

ПЕРФОРМАНСОМ савременог циркуса "Нула", у продукцији Циркусфере на Скверу Мире Траиловић у Београду вечерас је отворен Битеф - Пролог.

ОТВОРЕН БИТЕФ: Перформанс Нула за почетак - Пролога (ВИДЕО)

Фото: Промо

Узбудљив и акробатски захтеван перформанс који говори о заједништву, саосећајности, изазовима колектива и појединаца у доба пандемије вируса ковид 19, одушевио је публику која је дугачким аплаузом наградила притагонисате ове позоришне интервенције у простору.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица нагласио је на отварању Битеф - Пролога да ће тродневни програм дати узорак публици шта ће Битеф фестивал бити следеће године када ће одржати његово 54. и 55 издање фестивала.

"Одлука да се 54. Битеф одложи је рационална, јер је организовање међународног догађаја овог типа, готово онемогућено у доба пандемије. Ипак одлучили смо да Битеф у некој форми ипак постоји. Битеф је фестивал авангардног позоришта, па смо одлучили да и у овим околностима будемо авангардни и обезбедимо одржавање дела програма", казао је Меденица и додао да је Битеф увек био агора друштвеног преиспитивања који је покретао значајна питања културе.

"Одлучили смо да пламен Битефа сачувамо у доба короне", казао је Меденица.

Фестивал је свечано отворила Вере Коњовић чија је књига "Чекајући Битеф", посвећена традиционалном програму "Битеф на филму".

Потом је уследило извођење представе "Долина Језе" у режији Штефана Кегија, у копродукцији чувеног Римини Протокола и минхенског Камершпилеа у Битеф театру.

Робот је једни протагониста те представе.

До 14. септембра, у Битеф театру и на Скверу Мире Траиловић у Београду, под слоганом "На ивици будућности", публика ће моћи да присуствује позоришним представама, стручним и научним трибинама и разноврсном пратећем програму.

У главном програму Пролога нашла се представа "Бити Аријела Ф" у продукцији Театара Види, реализоване у копродукцији са компанијом аутора Симона Сена, визуелног уметника из Женеве.

У представи главни лик на интернету купује дигиталну реплику женског тела, "да би се потом заинтересовао за праву особу чије дигитално тело поседује и почео да је истражује, анализирајући психолошке, родне, правне и друге аспекте овог феномена".

Реч је о првој представи одабраној за 55. издање Битефа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)