Матица српска: Станићу трећи мандат

Ј. Симић

27. 06. 2020. у 22:28

Матица српска: Станићу трећи мандат

Фото: Б. Лучић

ПРОФЕСОР др Драган Станић, познат у свету песништва под псеудонимом Иван Негришорац, биће на челу Матице српске у Новом Саду и у наредне четири године.

Трећи мандат заредом на челу најстарије књижевне, културне и научне институције српског народа, која ће за шест година обележити два века трајања, Станићу је тајним гласањем поверило 252 од 278 "матичара" (шест листића било је неважеће) који су учествовали у раду 129. Скупштине наше најдичније институције културе.

Нагласио је Станић да је у протекле четири године Матица доживела снажан развој, захваљујући финансијској посвећености Владе Србије и ресорног министарства. Уложено је око 150 милиона динара у капиталне националне пројекте - Српска енциклопедија, Српски биографски речник, Речник српског језика, Правопис, те у опстанак летописа, најстаријег часописа те врсте у Европи, а било је средстава и за неопходне радове на Матичиној згради.

НОВАК УЗ ЧОМСКОГ, ХАНДКЕА, КУСТУ...

СКУПШТИНА је, после низа година паузе, изабрала и 17 почасних чланова. На тој листи пробраних великана који, како је рекао Станић, представљају бољи део човечанства су: Петер Хандке, Ноам Чомски, Роналд Харвуд, Патрик Бесон, Еуђен Симион, Мирослав Бјелик, Гидеон Грајф, Јелена Гускова, Наталија Нарочницка, Микис Теодоракис, Никита Михалков, Емир Кустурица, Арно Гујон, Жан-Кристоф Буисон, Дијана Џонстон, Жан-Пол Блед и тениски ас Новак Ђоковић. У штабу нашег шампиона који је ових дана у изолацији због короне, "Новостима" је речено да Новаку почасно чланство у најугледнијој и најстаријој установи културе чини част и веома много му значи.

- Нарочито је важно да смо основали Матичин косовски и крајишки одбор. Одбор за помоћ нашим људима на Космету изузетно је добро радио, а наши људи тамо су увек на наше питање - како да вам помогнемо, одговарали да им је највећа помоћ ако им што чешће долазимо да се не осећају остављенима - рекао је Станић, уз подсећање и да Одбор Матице српске у Црној Гори ове године бележи деценију постојања.

Новоизабрани потпредседници Матице су проф. др Јован Делић, проф. др Милан Матавуљ и др Срђан Шљукић, а генерални секретар др Милан Мицић. У Управни и Надзорни одбор изабрани су многи угледници, међу којима су: др Мато Пижурица, проф. др Дарко Танасковић, др Милош Ковић, проф. Предраг Пипер, др Тијана Палковљевић Бугарски, др Бранка Кулић, Селимир Радуловић...

На спецификум ове Скупштине утицао је вирус корона, због којег је заседање уместо 25. априла одржано у суботу, али не у раскошном здању добротворке Марије Трандафил у којем Матица "станује" од 1864. године када се преселила из Пеште у Нови Сад, него у белој мермерној згради Српског народног позоришта. У великој сали најстаријег српског театра, "матичари" су, први пут у свом историјату, били "маскирани" а имали су могућност да испоштују дистанцу седевши у свакој трећој столици.

Скупштини је присуствовало и свештенство Епархије бачке, предвођено Његовим преосвештенством владиком Иринејем.

Фото: Б. Лучић

Tekst potpisa

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)