Одлука жирија о додели књижевне награде „Марко Миљанов”: Лауреат академик Миро Вуксановић

Новости онлине - В. К.

17. 06. 2020. у 23:54

Одлука жирија о додели књижевне награде „Марко Миљанов”: Лауреат академик Миро Вуксановић

Фото: Новости архива

Жири међународне књижевне награде ,,Марко Миљанов“, Удружења књижевника Црне Горе, који је радио у саставу: мр Александар Ћуковић (председник), Новица Ђурић и мр Вишња Косовић (чланови) једногласно је донео одлуку да се та престижна награда за 2019. годину додели књижевнику, академику Миру Вуксановићу, за књигу „Даноноћник 2“, која је објављена у издању новосадске „Православне речи” 2019. године.

Књига „Даноноћник 2” академика Мира Вуксановића на известан начин представља ауторов антидневник, језгро Вуксановићевог погледа на свет, стваралаштво и појаве које оптерећују нашу стварност и уопште дубине мишљења. Записи, коментари, изреке, кратке приче, песме у прози, мини-есеји и разни други краћи осврти који савршено егзистирају, прецизно нумерисани и укомпоновани у целовит и несмиран приповедачки дамар, Вуксановићеви су „знакови поред пута”, „бројач” живота настао с оне стране универзума.

-У питању је дело изузетних естетских домета које сведочи апсолутну моћ и лепоту речи, њену постојаност и упорност да истраје и опстане у овом материјалном, суровом свету чијим захтевима је све теже одговорити. Оно је доказ да аутор речима и њиховој егзистенцији прилази с посебном пажњом третирајући их неретко као саговорнике. Он ,,и лечи речи и лечи речима“. Вуксановићев бриљантан и беспрекоран језик, савршено обликоване мисли простиру пред читаоца златан пут за одаје у, условно речено, књижевне „црне тачке”, а почесто и у преко потребне отворене крајеве својствене осведоченим мајсторима кратке приче, као изузетно захтевне форме. Стога, ова прозна нотирања микро и макро космоса која нам се код Вуксановића откривају у свој својој лепоти и пуноћи, али и страховима, надањима, кајањима, слутњама, захтевају истинског, ангажованог читаоца.„Даноноћник” је компримат записа настао у процепу судара животних филозофија савременог и човека из прошлости. Појмови, категорије и ситуације којима се аутор мајсторски бави на читаоца остављају утисак невиђеног и непоновљивог животног сусрета, а опет тако блиског и опипљивог, јер „праве ствари чува велика тајна”. У питању су дубоки разговори са временом, сопственим и туђим, у свим правцима и свим димензијама који су, у бити, одговор сами по себи.На крају, треба рећи да је Вуксановић целокупним својим књижевним делом посведочио да припада самом врху савремене српске књижевности, те му стога награда са именом Марка Миљанова с правом припада, истиче се у образложењу награде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)