ПОМОРИШАЦ ЗА БОСИЉА И САВУ: Галерије из Новог Сада и Јагодине размениле изложбе (ФОТО)

Ј. С.

12. 06. 2024. у 22:23

ИЗЛОЖБА Галерије Матице српске "Поморишац - Васа Поморишки" биће отворена у четвртак, 13. јуна у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини, а заузврат јагодинска поставка "Свесно напуштање реалности: "Илија Босиљ и Сава Секулић" гостоваће од 14. јуна у Новом Саду.

ПОМОРИШАЦ ЗА БОСИЉА И САВУ: Галерије из Новог Сада и Јагодине  размениле изложбе (ФОТО)

Фото: Галерија Матице српске

Поставка  "Поморишац - Васа Поморишки" биће отворена до 8. септембра у Јагодини, док ће  "Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић" у Новом Саду трајати до 1. септембра.

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски казала је   да је размена изложби добар пример међусобне сарадње, и да су се одлучили да у Јагодини поставе своју поставку о Поморишцу, која показује како "уметник на маргини, преданим радом, може постати једна од носећих личности српске уметности".

По њеним речима, изложбом дела Босиља и Секулића  под кровом Галерије Матице српске отвара се  с циљем  рушења  табуа у вези са тим  шта је уметничка маргина, а шта центар, јер је "најважнији квалитет уметничког дела и високи професионални приступ".

   -Стога ће лето у Јагодини бити у духу Поморишца  а Новосађани ће моћи да уживају и пронађу лепоту и нове вредности Босиља и Секулића - истиче управница  Палковљевић Бугарски.

Програмска директорка ГМС  Јелена Огњановић  подсећа  да је изложба "Поморишац" имала велики одјек у Новом Саду.Публика је лепо реаговала на опус свестраног уметника, који је спојио модерно доба са освртом на средњевековну српску уметност. 

Директорка Музеја наивне и маргиналне уметности Ивана Башичевић Антић каже да   дела Босиља и Секулића са "аргументима бране позицију високе уменитчке вредности", и да поседују довољно садржаја да се могу поручавати у оквиру савремене уметничке сцене.

Како је најављено, на изложби чије су кустоскиње Башичевић Антић и Марта Моргана Рудони биће представљено 70 радова Босиља и Секулића из музејских колекција, збирке МНМУ из Београда и Музеја Илијанум из Шида.Поставку  прате и два документарна филма. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)