ВЕЧНА "ПИСМА ПРИЈАТЕЉУ: Сенекино дело и постулати стоицизма још једном пред читаоцима

В.В.С.

12. 06. 2024. у 15:02

НОВО издање чувеног Сенекиног дела "Писма пријатељу" поново открива старе, непролазне постулате стоичког учења - морална схватања о постизању унутрашњег мира и непоколебљивости душе.

ВЕЧНА ПИСМА ПРИЈАТЕЉУ: Сенекино дело и постулати стоицизма још једном пред читаоцима

фото "Космос"

Како подсећа др Ксенија Атанасијевић у предговору књиге (издање Космоса") стоицизам је имао петовековну историју у три етапе. Луциус Анеус Сенека, заједно са Епиктетом и Марком Аурелијем, припада овој трећој, сведочећи сопственим животом(а посебно трагичним крајем) своја филозофска начела.

Рођен је у Кордоби у Шпанији, у четвртој години пре нове ере(готово истовремено са Исусом), а његове рано исказане реторичке способности онеспокојиле су императора Калигулу. Можда би већ тада изгубио главу да га није спасила једна куртизана.После овог немилог догађаја посветио се искључиво филозофији, отворио школу и почео да пише трактате о стоицизму. Након убиства Калигуле, препоручен је његом наследнику Клаудију,али се није допао његовој жени, по злу чувеној Месалини чија га је антипатија одвела у седмогодишње изгнанство на Корзику. Ослободила га је Агрипина - друга Клаудијева жена. Када је отровала мужа и довела на престо сина Нерона, Сенека се трудио да новом владару усади хвале вредне врлине. Да ће бити злогласнији од Калигуле, потврдило је сурово убиство Британика (сина цара Клаудија),након којег Сенека напушта Неронов двор. Оптужен да је завереник, осуђен је на смрт са "упутством" да сам пресече вене. Пресуду је примио и извршио стоички, мирно...

Међу Сенекином заоставштином посебну вредност имају 124 Писма Луцилију, његовом римском пријатељу. Оставио је иза себе и епиграме, као и осам (не баш успешних) трагедија инспирисаних грчким мотивима...Једно од његових основних начела је да је врлина највеће добро јер води ка срећи,али да би срећа била постигнута нужно је живети у складу са природом. Уосталом, како подсећа др Атанасијевић, "Сенекине идеје о једнакости свих људи, милосрђу,љубави према ближњима,као и његова осуда зверстава у циркусима и позориштима, подударале су се са хришћанском доктрином."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација