КАЗНА ЗА ПИСЦА: Драгославу Михаиловићу због "Тикава" одузет већ додељен стан

Д. Матовић

27. 03. 2023. у 16:43

НАЈТУЖНИЈИ, ЗАВРШНИ чин представе "Кад су цветале тикве" настао је 13. јануара 1970. Комунисти ЈДП, међу којима је још било и оних из "старе гарде", из партизанских позоришта и прве послератне "поставе", људи којима је партијска послушност била светиња - ограђују се од скупа "Социјализам и култура", сматрајући како је ту злоупотребљена чињеница да је представа скинута са репертоара!

КАЗНА ЗА ПИСЦА: Драгославу Михаиловићу због Тикава одузет већ додељен стан

Музеј позоришне уметности

Како Феликс Пашић наводи, према извештају "Вечерњих новости", комунисти ЈДП су тврдили да је "некима то послужило као аргумент за 'гушење стваралачких слобода', за тврдњу да је 'култура угрожена'". Наводе се речи чланова. Марјан Ловрић: "Комунисти признају да су одговорни за то што је драматизација (...) уопште нашла места на репертоару у нашем колективу, без ичијег притиска". Најстрашнију оцену - очито проистеклу из већ створене фаме, јавне слике о "групи професора" и идејама које струје са Филозофског факултета - дао је Никола Симић: "Тикве' су, у ствари, добро дошле тим људима који искористе сваку прилику да покажу шта им је циљ. То су мрачни људи. Они су бели споља, али су изнутра мрачни".

После "Тикава", писац Драгослав Михаиловић није успео да се усели у стан који му је већ био додељен. Изгубио је неке пријатеље. Није могао да објављује. Телевизија му је наручила драму, платила и - није снимила. Пет година после одстрањене представе један лист је почео да штампа нови роман, "Петријин венац". Објављивање је прекинуто, после трећег наставка. Није му речено зашто.

Фото: Милена Анђела

Tekst potpisa
"Тикве" Драгослава Михаиловића допринеле су ослобађању табуа о Информбироу, Голом отоку и на политичке теме у књижевности уопште

ОД СВОГ ПОЈАВЉИВАЊА роман "Кад су цветале тикве" 1968. године па до данас објављен у више десетина издања на српском језику, преведен на већину познатих светских језика, у иностранству је доживео неподељено позитивну критичку рецепцију - о Драгославу Михаиловићу и његовој прози досад су одбрањене две универзитске дисертације, једна у Швајцарској, друга у Украјини, а биографију "Речи од мрамора" написао је Роберт Ходел. Неке од важних тематских, садржинских и естетских одлика романа, као књиге која је свом аутору широм отворила врата наше књижевности, намећу се као незаобилазне у сваком непосреднијем читалачком и критичком доживљавању његове садржине и значења. Иако доноси на изглед врло једноставну, мада драматичну животну причу бившег београдског боксера, роман "Кад су цветале тикве" заправо је врло сложен. Михаиловић се као писац појавио - то треба посебно нагласити када је реч управо о његовом роману, а то је књижевна критика с разлогом и наглашавала - у једном веома важном, готово преломном тренутку развоја српске прозе друге половине 20. века.

Данас се Михаиловићев роман сагледава у знатно другачијим поетичким, културним и политичким околностима, написао је Марко Недић, његове кључне књижевне особине, а не евентуални политички мотиви у његовој садржини или прећутна дугогодишња забрана његовог поновног штампања, и даље се виде као основни услов и разлог његове стабилне читалачке и критичке рецепције у нашој средини и нимало се не разликују од оних разлога које је, говорсћи о њему, својевремено истицала књижевна критика. После више романа у којима је тема Информбироа и Голог отока обрађена на далеко непосреднији начин него што је то учињено у роману "Кад су цветале тикве" - треба ипак додати да је ослобађању табу-теме Информбироа и Голог отока у српској књижевности знатно допринео и Михаиловић и својим романом и доцнијом уметничком и документарном прозом - много другачије се гледа и на ту тему и на политичке теме у књижевности уопште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДВОРНИК ПРВИ ПУТ У БГ-у ПОСЛЕ РАТА: Питали га, хоћеш певати или пјевати - како је одоговорио (ФОТО)