ПУБЛИКА ЈОШ ВОЛИ "МИШОЛОВКУ": Најдуговечнија представа на свету данас слави 70. рођендан

В. В. С.

26. 11. 2022. у 07:50

У ЛОНДОНУ је на јучерашњи дан, 25. новембра 1952. године, први пут изведена "Мишоловка" Агате Кристи - и већ седам деценија не силази са репертоара!

ПУБЛИКА ЈОШ ВОЛИ МИШОЛОВКУ: Најдуговечнија представа на свету данас слави 70. рођендан

Позориште Свети Мартин у Лондону, Фото Tviter

Најдуговечнија позоришна представа на свету премијерно је постављена у Амбасадорс театру. Две деценије касније "пресељена" је у позориште Св. Мартин на Вест енду, где се игра, без прекида, до наших дана. Од понедељка до суботе сваке недеље је у вечерњем термину (два дана у седмици има и поподневна извођења), али је увек распродата. Будући да је такав темпо изузетно напоран, ансамбл се мења у свакој сезони, и то у новембру када се обележава годишњица премијере.

Ипак, постоји и изузетак: један глумац је у подели од самог почетка, мада више није међу живима. Реч је о Дерику Гајлеру који се чује као глас спикера из радио-апарата. Што се сценографије и реквизита тиче, из оригиналне верзије "преживео" је само сат који и данас - ради.

Радња "Мишоловке" (у два чина) смештена је у четрдесете године: осам ликова, заробљених у пансиону Monksvell Manor због снежних падавина, на неки начин умешано је у злочин који се догодио у Лондону...

Фото IMDB

Вансеријску популарност баш овог наслова није могла да претпостави ни сама списатељица.

Да одгонетне ту "загонетку" често је кришом долазила на извођење представе. И остали детаљи око "Мишоловке", као и саме "краљице злочина" су несвакидашњи: комад је настао 1947. као предложак за получасовну радио-драму "Три слепа миша" (поводом осамдесетог рођендана краљице Мери), а од њега је касније настала позоришна драма чијем премијерном извођењу је присуствовала и краљица Елизабета. Зашто је, поред свих других Агатиних дела, баш "Мишоловка" постигла толику популарност, остаје - мистерија. Остало су рекорди: у осам улога до сада се сменило око три стотине глумаца, а по неким прорачунима представу је видело више од десет милиона људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори