ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ "ТЕАТАР ОТВОРЕН БАЛКАН": Србија, Северна Македонија и Албанија повезују се у свим сферама позоришта

В.В.Ц.

28. 09. 2022. у 17:27

У ВЛАДИ Србије данас је потписан протокол Open Balkan Theatre - Театар Отворени Балкан, у оквиру платформе о сарадњи Србије, Албаније и Северне Македоније у области позоришта, драме, опере и балета.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ ТЕАТАР ОТВОРЕН БАЛКАН: Србија, Северна Македонија и Албанија повезују се у свим сферама позоришта

фото:Драган Мујан

Протокол су потписали су в.д. управника Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић, Васо Ристов, директор Националне Опере и Балета из Скопља и Абигаила Воштина, директорка Националне Опере и Балета из Тиране, док ће директорка Македонског Националног Театра Симона Угриновска накнадно потписати.

- Све наше регионалне културе чине важну целину Балкана. Веома је снажна идеја балканске културе, као посебне на целом свету. Ако бисмо могли да разменимо и умножимо искуства и креативност и да их уткамо у један разнолики ћилим, то би цео свет могао да препозна као јединствену балканску културу која је магична - наглашава Светислав Гонцић и додаје да је пројекат настао на идеји да треба отворити врата будућности и младим људима.

Васо Ристов, директор Националне Опере и Балета Северне Македоније, истакао је да је и до сада постојала одлична сарадња, али да је Open Balkan Theatre шанса да се зближимо и сарађујемо још више, па и помажемо једни другима као институције.

- Kроз размену оперских, балетских, драмских уметника, диригената, солиста, драматурга и других уметника настаје нова и узбудљива енергија може да подигне уметнички квалитет и донесе нешто ново у свим нашим ансамблима - рекла је Абигаила Воштина, директорка Националне Опере и Балета из Тиране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)