РАТ БИО НАЈЧЕШЋИ МОТИВ: Ево ко су све добитници награда на 55. конкурсу "Новости" за најбољу новинску карикатуру

М. Мирковић

28. 09. 2022. у 06:34

ЗЛАТНИ "Пјер" на 55. конкурсу "Новости" за најбољу новинску карикатуру припао је Владиславу Филиповићу, карикатуристи портала "Косово онлајн", за приказ поражене богиње Јустиције у раду насловљеном "Правда".

РАТ БИО НАЈЧЕШЋИ МОТИВ: Ево ко су све добитници награда на 55. конкурсу Новости за најбољу новинску карикатуру

ЖИРИ Драгослав Јаношевић, Душан Павлић, Милорад Вучелић, Весна Капор и Бојан Љубеновић, Фото М. Анђела

Другопласирани је "стари пјеровац" Јово Шкомац, дугогодишњи учесник нашег престижног конкурса, коме је Сребрног "Пјера" донео приказ наше ратне стварности под насловом "Жетва". Бронзани "Пјер" одлази у руке још једног ветерана конкурса Горана Ћеличанина, управо за цртеж - ветерана, али ратног, односно за упечатљиву карикатуру на тему сукоба традиције и модерних вредности.

Признање за најбољи портрет, који носи име легендарног карикатуристе и сатиричара "Новости" Ранка Гузине, припало је Александру Ђорђевићу за портрет легендарног глумца Бате Стојковића, а најбољи млади карикатуриста је Филип Каран коме је награду донео рад под називом "Прозор".

Овако је јуче одлучио жири у коме се, поред прошлогодишњег добитника Златног "Пјера" Драгослава Јаношевића и познатог цртача и илустратора Душана Павлића, били и књижевница Весна Капор, сатиричар "Новости" и писац Бојан Љубеновић, те главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић. Награде ће лауреатима бити уручене 17. октобра у 18 часова у Галерији "Прогрес", на отварању традиционалне изложбе која прати конкурс "Пјер".

Карикатура Владислав Филиповић, "Правда"

Лауреат прошлогодишњег конкурса Драгослав Јаношевић рекао нам је да за њега учешће у раду жирија представља част, али да му доноси и радост - баш као и сама чињеница да конкурс "Пјер" траје, као безмало једина институција која негује карикатуру у нас.

- Дневна штампа је не негује, карикатура је уопште у Србији споредна, људи немају навику да је гледају - каже Јаношевић.

- Премда ми се чини да овогодишњи пресек радова показује да постоји извесна "осека", недостају ми неки аутори препознатљивог стила, из све снаге подржавам конкурс и "Новости" у овом прегнућу. Позивам их да не одустају, да промовишу "Пјер" и у средњим уметничким школама и подстичу надарену децу да шаљу радове, да стварамо нове генерације карикатуриста.

Карикатура Јово Шкомац, "Жетва"

Јаношевић је истакао да је њему лично било важно да победнички рад садржи графички приказ човека, баш као што је у свим радовима самог великог Пјера Крижанића актер био човек.

Илустратор Душан Павлић, пак, наглашава да је за њега пресудна актуелност карикатуре, те га радује што је првонаграђени рад актуелан не само данас - већ ће такав бити вечно.

- Драго ми је и што сам поново позван да жирирам за награде "Пјер"- вели Павлић. - Радује ме да се на конкурс пријављују неки нови млади уметници, а то што се аутори годинама јављају за учешће, како стари тако и нови, потврђује да ове награде носе престиж, сјајно је што конкурс има континуитет.

Карикатура Горан Ћеличанин

Весна Капор открива да је страница у "Новостима" посвећена карикатури прати од детињства, будући да је њен отац куповао "Новости" а она је као мала стално завиривала у стране хумора, које су је увесељавале.

- Радосна сам јер сам данас део овог догађаја - рекла нам је добитница наше књижевне награде "Меша Селимовић".

- Доста је овде радова на најактуелније, дневне, горуће светске али и локалне теме, али присутне су и неке карикатуре са личнијим темама. Иако преовлађује најактуелнија тема, она "ратна", драго ми је што је прву награду понела једна универзалнија карикатура, интерпретација лика богиње правде, чијег нам се слепила(?) увек ваља сетити.

Карикатура Александар Ђорђевић, "Бата Стојковић"

Уредник рубрике ТРН у "Вечерњим новостима", писац Бојан Љубеновић, истиче како 55. "Пјер" још једном доказује да су "Новости" сигурна кућа за карикатуру.

- Негујемо карикатуру како на насловним, тако и на странама хумора, а 55 година "Пјера" представља фантастичан јубилеј за културну манифестацију ма које врсте - тим пре што је организује само једна кућа, "Новости", сасвим сама, без икакве подршке институција што је по себи већ велики подвиг - наводи Љубеновић.

- Конкурс је и ове године привукао значајне ауторе, иако је нажалост и сатиричарска сцена претрпела озбиљне ударе и губитке. Не може се нови велики карикатуриста створити преко ноћи, чим неки великан оде, али веома ме радује што смо овог пута наградили једно ново лице. То улива наду да ћемо ипак добити нову генерацију, створити и нову плејаду карикатуриста што је веома важно. Стало нам је, свима овде, да се сама карикатура и ниво српске карикатуре одрже, наши аутори годинама добијају награде по свету и било би штета да то пресахне. Свима нам желим још много успешних "Пјерова"!

Карикатура Александар Филип Каран, "Прозор"

Милорад Вучелић одмах је "гарантовао" Љубеновићу да нема зиме ни за карикатуру ни за конкурс "Пјер", бар што се тиче "Новости" које ће, како тврди њихов главни уредник, овај конкурс наставити да негују док год их буде:

- Трајаће сасвим сигурно и наредних 50, 60 година, и дуже, тачније док год буде било "Новости", а "Новости" ће трајати вечно! Увек ми је и част и ужитак да учествујем у раду жирија за награде "Пјер", да слушам глас зналаца, оних који су у том послу - а ја се онда том њиховом гласу придружујем.

Поставке

НАЈБОЉИ међу 412 приспелих радова, колико их је укупно пристигло са потписима 107 аутора - избор од 111 карикатура сениора и 12 радова младих аутора међу којима се јуче и бирало, наћи ће се у каталогу изложбе. Поставка ће моћи да се види од 17. до 22. октобра у "Прогресу", уз пратећу ретроспективну изложбу свих радова овенчаних Златним "Пјером" од 1967.  до данас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

Владимир ради на грађевини по 12 сати, а зову га ЧОВЕК ЕНЦИКЛОПЕДИЈА - какво знање има видела је цела Србија