КО ЈЕ САЛМАН РУЖДИ? Прича о једном од најконтроверзнијих писаца свих времена и роману због ког су настали исламски протести широм света

Novosti online

13. 08. 2022. у 13:28

ПИСАЦ Салман Ружди повређен је након што је избоден на бини уочи говора који је требало да одржи у Чаутауки, близу Бафала у Америци.

КО ЈЕ САЛМАН РУЖДИ? Прича о једном од најконтроверзнијих писаца свих времена и роману због ког су настали исламски протести широм света

Фото АП

Он је присуствовао дискусији о Сједињеним Државама као азилу за писце и друге уметнике у егзилу и као дому за слободу креативног изражавања.


Ко је Салман Ружди?

Ружди је британски писац рођен у Индији, добитник је Букерове награде. Написао је 14 романа, али је најпознатији по свом четвртом роману, "Сатански стихови". Ружди је 2007. године проглашен витезом за заслуге у књижевности, а од 2000. године живи у САД.

Зашто је његов рад довео до претњи смрћу?

Руждијев најпознатији роман инспирисан је животом исламског пророка Мухамеда. Ова књига је његово најконтроверзније дело, које је изазвало међународну буру до тада невиђених размера.

Исламисти су му замерали, између осталог, што су две проститутке у књизи назване по супругама пророка Мухамеда. А наслов романа се односи на два стиха које је Мухамед избацио из Курана, зато што је веровао да су инспирисана ђаволом.


Због овог романа је избио низ протеста широм Велике Британије којима је присуствовало хиљаде британских муслимана, од којих су многи  јавно спаљивали књигу.

Писац је због "Сатанских стихова" забрањен у Ирану од 1988. године, јер многи муслимани сматрају да је богохуљење. Годину дана касније, покојни ирански лидер ајатолах Рухолах Хомеини издао је фетву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт.

У њему је писало: "Обавештавам све  муслимане света да су аутор књиге под насловом "Сатански стихови" – која је састављена, штампана и објављена у супротности са исламом, Послаником и Кураном – и све оне који су укључени у њено објављивања и они који су били упознати са њеним садржајем, осуђени су на смрт. Позивам све ревносне муслимане да их брзо погубе, где год да се нађу, како се нико други не би усудио да вређа муслиманске светиње. Ако Бог да, ко год погине на овом путу је мученик - наводи се у Хомеинијевом едикту.

 

Било је више покушаја атентата на Руждија, као и напада на преводиоце текста.

Године 1991. Хитоши Игараши, који је превео Сатанске стихове на јапански, избоден је на смрт у својој канцеларији. Раније исте године, италијански преводилац Еторе Каприоло избоден је у властитом стану у Милану, али он је преживео напад.


Ружди је од објављивања поменутог романа живео под полицијском заштитом.

Књига је забрањена још и у Индији, Пакистану, Бангладешу, Судану, Јужној Африци, Шри Ланки, Кенији, Тајланду, Танзанији, Индонезији, Сингапуру и Венецуели.


БОНУС ВИДЕО: Хандке у Београду
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ЉУБАВ КОЈА ТРАЈЕ СКОРО ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Лепа супруга глумца Ненада Окановића (ФОТО)