КЛАРИС МЕ ЈЕ НАУЧИЛА ДА КРИЈЕМ ОСЕЋАЊА: Ребека Ридс у спиноф серији чувеног психолошког трилера "Кад јагањци утихну"

Н. Д.

12. 09. 2021. у 15:00

СВАКО ко је макар чуо за филм "Кад јагањци утихну" добро зна ко је доктор Ханибал Лектор, чији је мрачни ум генијално дочарао чувени Ентони Хопкинс у култном остварењу награђеном са пет Оскара и наградом БАФТА.

КЛАРИС МЕ ЈЕ НАУЧИЛА ДА КРИЈЕМ ОСЕЋАЊА: Ребека Ридс у спиноф серији чувеног психолошког трилера Кад јагањци утихну

"Кларис", Фото Фокс

Такође се сећа и глумице Џоди Фостер у роли ФБИ агенткиње Кларис Стерлинг, која се ухватила у коштац са највећим филмским монструмом с краја 20. века.

Три деценије касније, ТВ серија "Кларис", коју од 14. септембра пратимо уторком, од 22.00, на каналу Фокс, Ханибалову супарницу води у 1993. годину, када после силних траума коначно поново излази на терен. Кларис (Ребека Ридс) послу враћају два убиства која по специфичним ранама изгледају као дело серијског убице. Кроз низ случајева који је све дубље увлаче у потеру за злочинцима поремећеног ума и сексуалним предаторима, она мора да докаже да је спремна да се врати на дужност. Ипак, несвесно, на сваком новом кораку, постаје мета свог плена, враћајући се злу од ког се трудила да заувек побегне.

Балансирајући између мрачне прошлости и жеље да се врати нормалном животу, Кларис ће ослонац пронаћи у породици и пријатељима. Али, хоће ли јој они бити довољно снажан мотив да се спасе од непријатеља који је вребају из мрака који је већ постао део њеног ДНК?

"Кларис", Фото Фокс

"Кларисиних" 13 епизода као аутор потписује Алекс Курцман, прослављени холивудски продуцент номинован за награду Еми, чије је име синоним за нове наставке легендарних "Звезданих стаза", али и серије "Хаваји 5-0", "Инстинкт", "Шкорпион", "Успавана долина", "Фринџ" и "Алијас". Иако је било за очекивати да ће се спиноф легендарног филма из деведестих година бавити случајем Ханибала Лектора и последицама које су његова злодела оставила на ум напаћене агенткиње, чињеница је да се због законских заврзлама, чувени злочинац не појављује у серији.

Његов случај тек је тема у пролазу у неколико епизода, док је фокус серије на животној причи Кларис Стерлинг и другом психопати који је на њу, такође, оставио снажан печат. Реч је, наравно, о Бафало Билу ког је у оригиналном филму играо холивудски глумац Тед Левин.

- Размишљајући о овој улози циљ ми је био да на неки начин одам почаст Џоди Фостер за један од најупечатљивијих женских ликова у историји кинематографије - истакла је Ребека Ридс, најпознатија нам по роли у тинејџ драми са елементима мистерије. За улогу се спремала, како наводи, баш као и све њене претходне колегинице.

- Прочитала сам књигу, наравно. Потпуно сам уронила у тај параноидни свет који је прогутао Кларис. Исто би урадила Џоди, баш као и Џулијан Мур. Сада сам и ја део наслеђа - поручује Ридсова, истичући да је највећи изазов током припреме за серију био тај како да се избори са тамом која причу о Ханибалу прати на сваком кораку. Чак и када је невидљив.

Ентони Хопкинс, Џоди Фостер и Тед Левин у филму "Кад јагањци утихну", Фото Промо

- Ситуација у којој се Кларис нашла, психолошки је веома захтевна. Схватила сам током припрема док сам изучавала случајеве серијских убица да већина агената који се ухвате у коштац са њима оду у неку од две крајности - или у потпуности изгубе додир са реалношћу, или емотивно отупе. Кларис је, међутим, успела да сачува своју људску рањивост, али и да остане хладне главе пред највећим искушењима. На почетку каријере сматрала сам да је реакција најважнија у глуми. Након ове улоге схватила сам да је много теже и важније умети да ту реакцију сакријете. И пред камером, али и у стварном животу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика