БУБИША ВЕЖБА ЗА ПРОСЛАВУ СТОТКЕ: Један од пионира домаће џез сцене Војислав Симић 18. марта напуниће 100 година (ФОТО)

Пише Бранка Наканиши

13. 03. 2024. у 16:09

Војислав Бубиша Симић, један од пионира домаће џез музике, легендарни диригент оркестра РТВ Београд, на чијем кормилу је провео три деценије, 18. марта прославиће 100. рођендан. Његова животна прича пуна је занимљивости, а он их се радо сећа и дели са нама своје успомене.

БУБИША ВЕЖБА ЗА ПРОСЛАВУ СТОТКЕ: Један од пионира домаће џез сцене Војислав Симић 18. марта напуниће 100 година (ФОТО)

Фото власништво Бубише Симића

Бубишин деда по мајци, инжењер Јован Јовановић био је министар грађевина у Краљевини Србији. Он је још 1883. године купио кућу у Косовској 23, одмах поред куће Анастаса Јовановића, на великом плацу који се простирао у дубину, све до садашње улице Мајке Јевросиме (која у то време још увек није била просечена). Бубишин отац, адвокат Драгољуб Симић, саградио је нову кућу иза старе, на делу плаца који је његова супруга донела у мираз. У тој кући рођен је Бубиша, а неколико година касније и његова сестра - будућа чувена историчарка уметности Ана Чолак Антић (која ће постати друга супруга сликара Леонида Шејке). Обе куће су срушене, истовремено кад и кућа Анастаса Јовановића, да би се ослободио простор за градњу школе "Дринка Павловић" 1963. године.

Бубишин први музички инструмент био је контрабас. Иако је његова мајка Вукосава повремено у кући свирала на свом пијанину, Бубиша на њега није обраћао пажњу све док једнога дана, у својих 12 година, на летовању у Врњачкој Бањи, није чуо џез оркестре "Џоли бојз" и "Саџо" који су свирали по бањским хотелима. То је била љубав "на прво слушање".

По повратку у Београд, са великим ентузијазмом је сео за мајчин пијанино, а родитељи су му одмах обезбедили професорку музике. Са 14 година је добио сопствени клавир. У Београду је тих касних тридесетих година прошлог века најпознатија музичка кућа била "Хармонија" на Теразијама. Власници радње били су спремни да потенцијалним купцима донесу клавир директно кући на пробу. Уколико не одговара, враћали су га натраг и доносили други. И тако све док се не нађе оговарајући. Бубиши се "бесердорфер" није допао, па је тај враћен, али му је "блитнер", клавир са енглеском механиком, савршено одговарао. На свом "блитнеру" је вредно вежбао и убрзо почео да наступа у школском оркестру.

За 15. рођендан Бубиша је од оца добио на поклон своју прву плочу - џез оркестар Каунта Бејзија. Тада је већ био у шестом разреду Друге мушке гимназије, већ је свирао и гитару и основао је мали музички састав са две гитаре, једном хавајском гитаром, кларинетом, хармоником и клавиром. Свирали су по београдским журкама и игранкама.

Срећно детињство брутално је прекинуто 6. априла 1941. године. Бомба је пала тачно на део куће Симића у којем су се налазили мајчин пијанино и Бубишин клавир. Када се породица вратила из избеглиштва успела је отрпа "блитнер" који је упркос великим оштећењима и даље свирао, што као да је био неки знак судбине - музика је одолела немачким бомбама! Током тешких ратних година, музика је Бубиши пружала утеху.

Одмах по завршетку рата, Бубиша је основао први биг бенд у бившој Југославији. Звао се "Динамо" и имао је 17 чланова. Свирали су на бројним журкама, као и на чувеним игранкама на Калемегдану. Од тих дана, Бубишина каријера је ишла само узлазном линијом. Дипломирао је на Музичкој академији у Београду на одсеку за дириговање, у класи професора Предрага Милошевића. Доказивао се у многим жанровима музике, те тако компоновао и класичну хорску и дечју музику, али му је џез остао највећа љубав и увек му се враћао. Преживео је и време када је ова врста музике сматрана декадентним утицајем Запада, а њени извођачи прогоњени, па и затварани. Све док се једнога дана 1957. године није нашао са Јосипом Брозом у бифеу тек отворене зграде новог Београдског сајма. Када је ословио председника речима: "Ја бих волео нешто да вас питам... Зашто ви не волите џез?", цела сала је умукла и сви су са зебњом ишчекивали одговор. Нашавши се у незгодној ситуацији, Тито је одговорио: "Ко то каже? Волим ја џез... онај изворни... Американци су га покварили." Наредног дана је на насловној страни "Политике", крупним словима писало "ТИТО ВОЛИ ЏЕЗ!". Бубиша је убрзо дочекао потпуни тријумф џеза шездесетих година. Са оркестром РТВ Београд обишао је цео свет, а у Београду је био домаћин највећим џез легендама, попут Еле Фицџералд, Квинсија Џонса, Дизија Гилеспија, Оскара Питерсона и многих других.

Бубиша Симић каже да му живот није досадио и да је највећа животна тајна, као и у џезу - добра импровизација. Још увек са узбуђењем ишчекује шта му доноси ново сутра и спрема се да са породицом и пријатељима прослави јубиларни рођендан. За ову прилику вежба неке веселе композиције на клавиру и жели да сви певају. А ми свесрдно честитамо са жељом да нас још дуго радује својим причама и сећањима.

БОНУС ВИДЕО -  ДР Новости: Када треба почети са анти-аге рутином

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Овог лета правац на Кипар - НИКАД ЈЕФТИНИЈЕ!