СТАРИ ЗНАНАЦ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Разбојник који је усмрћен после пљачке пумпе у криминалној биографији има најтежа кривична дела

З. УСКОКОВИЋ

18. 01. 2023. у 09:19

СЕРИЈСКИ разбојник и убица Мирослав М. (64), родом из Фекетића, који је, после пљачке пумпе, настрадао прексиноћ око 21.35 у Београду, у оружаном окршају са полицијом, у својој криминалној биографији има најтежа кривична дела.

СТАРИ ЗНАНАЦ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: Разбојник који је усмрћен после пљачке пумпе у криминалној биографији има најтежа кривична дела

Пумпа која је опљачкана у понедељак увече, Фото М. Спасенов

Осуђиван је за крваву пљачку у којој је 1992. године убио дилера девизама, али је са робије изашао две године раније, захваљујући чувеној амнестији из 2001, када су се на слободи нашли најокорелији криминалци и шиптарски терористи.

Сукобу са полицијском патролом у Улици Салвадора Аљендеа код броја 19 на Карабурми претходила је пљачка бензинске пумпе у Миријевском булевару, нешто после 21 сат.

Маскирани разбојник улетео је наоружан и уз повике "Вади паре, ајде, брже то" тражио од радника да му преда сав новац.

- Снимци са видео-надзора показали су да је он седео у једном аутомобилу, преко пута пумпе и пратио шта се дешава - прича за "Новости" извор близак истрази.

- Када је проценио да је ситуација повољна, улетео је као фурија унутра. Младићу који је био код касе прислонио је пиштољ на главу. На крају је изашао са пленом од четири хиљаде динара.

После пљачке, са хируршком маском на лицу и капом на глави, Мирослав М. није се вратио до свог аутомобила, већ је кренуо да бежи на супротну страну. Све време за њим је трчао један мушкарац, који је и упутио полицију у ком правцу се креће наоружани разбојник.

Полицијски службеници Полицијске станице Звездара сустигли су га у Улици Салвадора Аљендеа на Палилули.

У саопштењу МУП Србије се наводи да је "осумњичени том приликом уперио пиштољ према полицијским службеницима, оглушивши се на њихова упозорења да спусти оружје, након чега су они испалили три хица и усмртили га". Мирослав М. је био наоружан са пиштољем "М 70", у ком је било шест метака.

Увиђај су обавили дежурни заменик вишег јавног тужиоца у Београду и полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за град Београд. Даљи рад на овом случају се наставља ради утврђивања свих околности.

РАЗБОЈНИШТВО Мирослава М. снимила камера на пумпи, Фото Принтскрин

Полицајци, који су интервенисали, одмах су позвали Хитну помоћ. Лекари су на лицу места констатовали смрт Мирослава М.

- У овом тренутку истрагу поред криминалистичке полиције воде и припадници Сектора унутрашње контроле МУП - наводи наш саговорник.

- Прелиминарни резултати су показали, а то се поклапа и са изјавама припадника МУП, који су били у патроли, да су пуцала двојица полицајаца.

Иначе, Мирослав М. је стари знанац српске полиције. Ухапшен је 1992. године када се на улици у Панчеву сукобио са локалним дилером девизама. Хтео је повољнији курс, а када га није добио, убио је човека, а потом га опљачкао. Он је за овај злочин осуђен на 14 година затвора.

Иако је рођен у Фекетићу, Мирослав М. је углавном живео на територији Панчева. Ипак, највише пљачки и разбојништва чинио је по Београду. Тако је 2006. године одрадио серију кривичних дела, хапшен је и писане су му пријаве. За ово је осуђен на 25 месеци затвора.

Полиција га сустигла у Улици Салвадора Ањендеа, Фото И. Маринковић

Поред ових недела, Мирослав М. је био хапшен и осуђиван и за спречавање службеног лица на дужности. За то кривично дело је провео девет месеци иза решетака. Њему је, такође, писана и кривична пријава за недозвољено држање и ношење оружја и експлозивних материја.

"СТОЈ, ПОЛИЦИЈА, ПУЦАЋУ!"

КАДА полицајац сме да употреби ватрено оружје? То питање је регулисано Законом о полицији. Као средство принуде прописано је и ватрено оружје, као и услови за његову употребу:

- При обављању полицијских послова полицијски службеник може употребити ватрено оружје само ако употребом других средстава принуде не може постићи законити циљ у извршењу задатка и кад је апсолутно нужно да од себе или другог одбије истовремени противправни напад којим се угрожава његов или живот другог лица.

Као напад ватреним оружјем рачуна се и само потезање оружја (покрет којим се оно намешта у положај за употребу) или покушај да се оно потегне (покрет ка ватреном оружју).

Закон о полицији каже да, ако околности то допуштају, односно не доводи се у питање безбедност људи и извршење задатка, пре употребе оружја полицајац повиком: "Стој, полиција, пуцаћу!", упозорава нападача.

После тога, опет ако околности допуштају, полицајац треба да испали упозоравајући хитац у ваздух, а метак у цев ставља пре него што изда упозорење. Док је пиштољ напуњен, полицајац не сме да га усмерава према другим људима. Након пуцња, дужан је да оружје без одлагања укочи и спусти.

- Изузетно, полицајац ће употребити оружје без издавања наређења и упозоравајућег пуцња уколико би то довело у питање одбрану од напада или отклањање опасности којом се угрожава његов живот или живот других људи - наводи овај пропис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ТЕМПИРАНА БОМБА Немци зауставили аутобус из Босне и остали у шоку - одмах искључен из саобраћаја, путници се сналазили