ЛУКА МЕТА И МОГУЋИ ОСВЕТНИК: Бојовић депортован из Шпаније - Стигао само са једним листом

Е. Х.

01. 12. 2022. у 08:15

РЕДОВНИМ летом из Мадрида, синоћ је око 20.30 у Београд, после 12 година, стигао Лука Бојовић.

ЛУКА МЕТА И МОГУЋИ ОСВЕТНИК: Бојовић депортован из Шпаније - Стигао само са једним листом

По изласку са аеродрома поздравио се са полицајцима, Фото Новости

Њега су на аеродорму "Никола Тесла" сачекали припадници МУП Србије и одвезли на утврђивање идентитета у службене просторије аеродрома, али и вађење личних докумената. Из Шпаније, из које је протеран, стигао је само са путним листом, који му је припремила наша амбасада у овој земљи.

Према незваничним информацијама, Бојовићу је саопштено и да је безбедносно угрожена особа. Да ли ће се и колико задржати у Београду и какви су му даљи планови у овом тренутку нико, осим њега, не зна. У краткој изјави за медије, који су се са њим нашли у авиону, рекао је да сада ништа не може да говори јавно и да ће бити времена да се прича о свему. Добро расположен само је кратко рекао да је срећан што је поново дошао у Србију.

Иначе, Бојовић је у авиону путовао са путницима у економској класи, а уз себе је имао обезбеђење. У односу на претходни период видно је омршао, али је истовремено деловао и веома задовољно. По изласку из авиона, као и током лета, само накратко док се освежио соком и кафом скинуо је качкет са главе и маску са лица.

Након што је завршена процедура око његове папирологије Бојовић је из службених просторија аеродрома изашао на главни улаз, односно из дела где су одлазни терминали, око 22 сата. Ту га је сачекао његов адвокат Боривоје Боровић који се, између осталог, на београдском аеродрому појавио два сата пре слетања авиона из Мадрида. Том приликом није желео ништа да коментарише о Бојовићу и даљем току поступка. Само је кратко рекао да ће за све бити времена.

Лука Бојовић се, иначе, по изласку са аеродрома срдачно поздравио и изљубио са Боровићем, а затим су се њих двојица и још један мушкарац упитили према оближњој такси станици. Претпоставља се да је Бојовића ту већ чекало приватно возило којим се одвезао.

На аеродрому је до његовог доласка, као и по одласку, било полиције у униформама али и цивилу, као и видан број мушкараца обучених у црно за које се претпоставља да су Бојовићеви пријатељи.

Бојовић је разговарао са припадницима УКП после чега је отишао у непознатом правцу, Фото Новости

Ко је Лука Бојовић (49)? О њему се највише говорило после полицијске акције "Сабља", када су га оперативни подаци доводили у везу са тада одбеглим припадницима "земунског клана". Говорило се и писало да је он преузео вођство криминалном групом после смрти Душана Спасојевића и Милета Луковића, и да помаже у скривању бегунаца. То је био и један од разлога што је те 2007. године ухапшен у Београду.

Тада је саопштено да се иза решетака нашао са Вељком Бановићем, званим Вотка, и да је реч о "вођама једне од најопаснијих криминалних група" у Србији. Они су тада сумњичени за скривање чланова "земунског клана", али и више тешких кривичних дела почињених у Србији и иностранству.

Уследило је суђење за нелегално ношење оружја, поседовање дроге и фалсификовање докумената, после ког су обојица осуђена за фалсификовање и нелегално држање оружја. Бојовићу се августа 2010. године изгубио сваки траг, све до хапшења у Валенсији 2012.

Уследило је суђење на којем је био оптужен и за убиство Милана Јуришића Јурета 2009. године, чији су остаци костију нађени у реци у Мадриду, али је ослобођен због недостатка доказа. Ипак, осуђен је на 18 година робије као вођа организоване криминалне групе и због фалсификованих личних исправа које је користио. Шпанске власти, међутим, одлучиле су да га после издржаних десет година пусте на слободу и протерају из земље.

Паралелно са шпанским судским процесом, Бојовићу се судило и у Београду. Он се теретио да је предводио групу која је наследила "земуски клан" и која је починила три убиства и два покушаја убиства. У овом судском поступку, о њему, али и групи, готово све је испричао један од оптужених - егзекутор "земунаца" Сретко Калинић.

Фото Новости

Калинић, који је у том тренутку већ издржавао казну од 40 година због убиства премијера Зорана Ђинђића и других злочина, признао је извршење дела, окрививши Бојовића да је руководио групом. Како је стајало у оптужници, Бојовић је, осим што је одбеглим "земунцима" помагао при скривању, обезбеђивао и новац, лажна документа и штек-станове, а они су заузврат извршавали његове налоге, међу којима је и низ убистава.

Ипак, судско веће није поверовало Калинић у том делу и на крају ослободило Бојовића кривице, налазећи да исказ оптуженог, који је испричао да је убијао по његовом налогу, није био довољан доказ за осуђујућу пресуду. Осим овог поступка, ниједан други се не води против Бојовића у Србији и он је у нашој земљи слободан човек.

Док је био у притвору у Шпанији, крајем априла 2013, године у центру Београда, убијен је рођени брат Луке Бојовића, Никола. На суђењу оптуженима за овај злочин могло је да се чује да је то учињено због крвне освете. Наиме, сукоб између Бојовића и браће Шарановић из Црне Горе, наводно је почео 2009. отмицом Слободана Радоњића, чији је отац Данило кум Бранислава Шарановића.

Они су сумњали да иза отмице стоји вођа барске групе Лука Ђуровић, који је наводно сарађивао са Бојовићем. Убрзо је и Бранислав Шарановић убијен у Београду, а две године касније и његов кум Данило Радоњић. Слободан Шарановић убијен је у Будви 2017. године.

С друге стране, више особа блиских Бојовићу је убијено у сличном периоду. Раде Ракоњац, бивши телохранитељ Жељка Ражнатовића Аркана убијен је 2014. у Београду. Четири године касније, убијени су Бојовићев кум Драгослав Милорадовић, али и Драгослав Миша Огњановић, пријатељ и адвокат, који га је бранио у поступку пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду.

Многи се сада питају шта може да значи долазак Луке Бојовића у Београд. Једни верују да би могло доћи до распламсавања сукоба између криминалних група, које су у рату, али и освете за његове побијене пријатеље и кумове. С друге стране, и Бојовић је безбедносно угрожен, јер друга страна страхује да би могао да крене у обрачун са супарничким екипама.

 

Фото Новости

Из затвора право у авион

Бојовић је око 17 сати кренуо летом из Мадрида за Београд. Он је у пратњи шпанске полиције укрцан на комерцијални редовни лет, а у авиону су били и наши полицајци. Бојовић се није чекирао, већ је један од полицајаца на шалтеру "Ер Србије" приложио путни лист за њега. Бојовић је директно из затвора у ком је служио казну спроведен на аеродром. Према незваничним информацијама, маршрута којом је Бојовић пребачен до шпанског аеродрома чувана је у најстрожој тајности, а у целу акцију било је укључено тек неколико људи.

Рат кланова однео много жртава

У рату између две до крви завађене екипе из Котора, било је десетине мртвих на обе стране. Име Луке Бојовића помињало се и у сукобу два тамошња клана, "шкаљарског" и "кавачког". Наводно, он се са својим сарадником Филипом Кораћем доводио у везу са "шкаљарцима", посебно са њиховим огранком из Бара, који је предводио Алан Кожар. На суђењу криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији је прави вођа "кавчанин" Радоје Звицер, откривено је да су чланови групе слали претеће поруке Кораћу, који се са Бојовићем везивао за "шкаљарски клан".

ПОРОДИЦА И ПРИЈАТЕЉИ

ПРОТЕРИВАЊЕ Луке Бојовића из Шпаније је и даље велика енигма, посебно јер му тамо живи супруга Барбара (на слици) и троје деце. Она је јуна 2011. године у једном месту, практично у предграђу Валенсије отворила кафетерију и посластичарницу. Када је он ухапшен и она се, са девером Николом нашла иза решетака, али су шпанске власти утврдиле да њих двоје немају везе са криминалом и пуштени су.

Фото Танјуг

У Београду ће Бојовића сачекати мајка Анђелка, као и рођена сестра Марија, иначе невенчана супруга Капетана Драгана. Такође, он има и полусестру Машу, по оцу Вуку Бојовићу. Са нестрпљењем, међутим, чекају га и пријатељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

НИШТА ОД СРБИЈЕ: Откривено где је Новак Ђоковић отишао после Аустралијан опена