ХТЕЛИ У ОВК, АЛИ НИСУ МОГЛИ, ЈЕР ИМ ЈЕ ОТАЦ БИО ПОЛИЦАЈАЦ: На суђењу Пјетеру Шаљи у Хагу породица жртве Албанца завршила сведочење

С. Ј. М.

30. 03. 2023. у 18:20

САСЛУШАЊЕМ четири заштићена сведока из једне албанске породице са КиМ завршено је овонедељно суђење једном од команданата такозване ОВК Пјетеру Шаљи пред Специјалним судом Косова у Хагу због ратних лочина у логору Кукеш у Албанији током маја и јуна 1999. године. Процес ће се наставити 1. маја са новом групом сведока тужилаштва.

ХТЕЛИ У ОВК, АЛИ НИСУ МОГЛИ, ЈЕР ИМ ЈЕ ОТАЦ БИО ПОЛИЦАЈАЦ: На суђењу Пјетеру Шаљи у Хагу породица жртве Албанца завршила сведочење

Фото: Printscreen

Данас је сведочење завршио један син жртве, док су претходних дана сведочили супруга и још два сина. Они су испричали да је отац породице радио као полицајац, у месту на КиМ где су живели, до 1997. године када је пензионисан. Казали су да су им припадници ОВК пуцали зољом у кафић који су држали и уништили га и да су 1998. године дошли код њих у двориште куће и узели им оружје, које су имали.

Породица је кад је почело НАТО бомбардовање 1999. године отишла у Албанију, где су војници ОВК отели оца и одвели га у фабрику метала у Кукешу претворену у логор, где су га држали 14 дана и најстрашније тукли и мучили. Пржили су га цигаретама по телу, тукли шипкама, секли га, стављали со на ране, ударали по глави... Он им је испричао да га је више људи тукло, али је идентификовао Пјетера Шаљу, Сабита Геција и Џемшита Краснићија. Тамо су га питали зашто се дружи са Србима и како је могао да ради у југословенској и српској полцији. Када су га пустили опоравио се, али су трајне физичке и психичке последице остале. Они кажу да он после тога више није био исти човек и да је живео са тешким траумама. Добио је дијабетис и ослепео. На КиМ је после рата тражио правду и да се тим зликовцима суди, али је после умро.

Први син који је сведочио у понедељак рекао је да они нису били политички активни, али да су подржавали Ибрахима Ругову. На данашњем сведочењу његов други син, који тада није живео на КиМ, рекао је да је породица хтела да постане део ОВК, али је то било немогуће, јер је отац до 1997. године радио као полицајац.

Велики део исказа ових сведока био је затворен за јавност, како би се заштитили њихови идентитети и лични подаци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСТОРИЈСКО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА: Председник најавио фантастичне вести - ево и колико ће бити