СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ УЛАЗИ У ПОСЛЕДЊУ ФАЗУ: Апелациони суд ће након петодневне расправе морати да донесе правоснажну пресуду

Новости онлајн

05. 12. 2022. у 09:22

ДВАДЕСЕТ и три године од самог злочина и осам година од подизања оптужнице, суђење за убиство новинара Славка Ћурувије улази у циљну равнину. Апелациони суд у Београду отвориће данас петодневну расправу у последњем покушају да утврди ко је одговоран за смрт власника листова Дневни телеграф и Европљанин који је убијен 11. априла 1999. године.

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ УЛАЗИ У ПОСЛЕДЊУ ФАЗУ: Апелациони суд ће након петодневне расправе морати да донесе правоснажну пресуду

Фото архива

Пред собом судско веће ће имати осуђујућу пресуду Вишег суда у Београду која је као одговорне означила бивше руководиоце Ресора државне безбедности. Као подстрекачи и организатори на казне затвора у трајању од 30 година осуђени су бивши начелник РДБ-а Радомир Марковић и начелник Београдског центра РДБ-а Милан Радоњић. Ратко Ромић, некадашњи инспектор службе, и Мирослав Курак, човек којег је тужилаштво означавало као припадника резервног састава РДБ-а, због организације убиства добили су по 20 година затвора.

Као непосредног извршиоца, суд је означио пето, Н. Н. лице, чиме је изашао ван оквира догађаја који је представљен у оптужници Тужилаштва за организовани криминал. Тужилаштво је, подсетимо, као непосредног извршиоца теретило Курака, али је суд дошао до другачијег закључка.

Посебно значајно у том погледу било је сведочење историчарке Бранке Прпе, Ћурувијине невенчане супруге и једине особе која је непосредно видела нападаче. Она је у више наврата, описујући физиономију убице, навела физичке карактеристике које одступају од Куракових.

С друге стране, тужилаштво се узда у материјалне доказе, пре свега податке са базних станица који доказују комуникацију између окривљених, али и смештају Ромића и Курака у близину места злочина. Поред тога, тужилаштво на својој страни има и сведочење Милорада Улемека, некадашњег команданта ЈСО који је сву четворицу окривљених довео у везу са злочином.

Зграда Апелационог суда / Фото Н. Фифић

За разлику од идентитета убице, знатно мање недоумица има око чињенице да је Ћурувија, новинар са изразитим критичким односом према тадашњем врху режима Слободана Милошевића, у данима пред убиство био даноноћно праћен од стране оперативаца службе. Исто тако је више сведока потврдило и да је пратња престала непосредно пре него што ће Ћурувија бити убијен.

Апелациони суд ће, након расправе, морати да донесе правоснажну пресуду у овом предмету имајући у виду да је ово други пут да случај Ћурувија долази пред ову инстанцу. Апелациони суд је једном већ укинуо осуђујућу пресуду, вративши је на поновно одлучивање Вишем суду, али закон прописује да овога пута мора да донесе одлуку.

У обе првостепене пресуде, сви окривљени су означени и кривим, а као непосредни извршилац именовано је Н. Н. лице.

Јелена Ћурувија Ђурица, ћерка убијеног новинара, пред отварање претреса истакла је да жели да верује у професионалности и посвећеност судија.

- Нажалост, због свега тога (укидања прве првостепене пресуде) не могу сада да имам неко баш позитивно очекивање. Додуше, немам ни негативно, и то је оно што је добро. Желим да верујем да ће судије да се упусте у овај процес и да ће, што се њих тиче, наћи најбоље могуће решење - казала је Ћурувија Ђурица.

(Данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (0)

БРАТ УМРО ЗА БРАТОМ: Драма у Липничком Шору код Лознице