СУЂЕЊЕ ЗА СЛУЧАЈ "ХАВАНА": Више јавно тужилаштво у Београду уложило је жалбу на првостепену пресуду Вишег суда у Београду

Ј. Д. Љ.

16. 08. 2022. у 12:46

ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду уложило је жалбу на првостепену пресуду Вишег суда у Београду од 21. априла 2022. године којом су Далибор Ђорић и Војислав Костић осуђени због кривичног дела изнуда на по три године затвора.

СУЂЕЊЕ ЗА СЛУЧАЈ ХАВАНА: Више јавно тужилаштво у Београду уложило је жалбу на првостепену пресуду Вишег суда у Београду

Фото: Танјуг

Подсећамо да су Ђорић и Костић осуђени за лакше кривично дело, иако се оптужницом овог тужилаштва терете за кривична дела Изнуда и Тешка телесна повреда, извршених у просторијама казина "Хавана" 29. децембра 2016. године, на штету двојице оштећених М.Р. и З.Т. 

Жалба је изјављена због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, као и због одлуке о кривичној санкцији, што поменуту пресуду чини неодрживом. 

Ђорић, Костић и сада покојни Владимир Поповић у чијем је власништву био казино "Хавана", покушали су да силом и претњама од оштећених изнуде 110.000 евра и документацију о имовини коју поседују и при том им нанели тешке телесне повреде.

Поред других недостатака првостепене пресуде, који су детаљно описани у жалби, суд је приликом одмеравања казне, пропустио да као отежавајућу околност цени чињеницу да је Костић у време извршења кривичног дела био припадник Жандармерије, те да му је као припаднику државних структура посао био да учествује у сузбијању криминала, док је он насупрот томе учествовао као саизвршилац у извршењу кривичног дела. 

За Ђорића је суд пропустио да као отежавајућу околност цени исказану упорност и безобзирност да по сваку цену дође до 110.000 евра, најпре их тражећи од оштећеног З.Т. па од оштећеног М.Р. 

Тужилаштво сматра да изведени докази упућују на закључак да су окривљени Ђорић и Костић као саизвршиоци извршили кривична дела Изнуда у покушају из и Тешка телесна повреда и Апелационом суду жалбом предлаже да првостепену пресуду преиначи и осуди их за наведена кривична дела. 

Уколико другостепени суд нађе да оспореном пресудом нису учињене битне повреде одредаба кривичног поступка и кривичног закона, тужилаштво предлаже да окривљене огласи кривим за кривично дело Принуда у саизвршилаштву и изрекне им казне у дужем трајању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)