ПРЕСУДЕ НА ЧЕКАЊУ И ВИШЕ ГОДИНА: Поједини кривични процеси који се воде пред српским судовима још увек нису добили коначни епилог

Ј. Д. Љ.

10. 08. 2022. у 11:22

СРПСКИ судови, по тврдњама надлежних, иако имају пуне руке посла, у доброј мери стижу да обраде и заврше предмете који су им дати у рад.

ПРЕСУДЕ НА ЧЕКАЊУ И ВИШЕ ГОДИНА: Поједини кривични процеси који се воде пред српским судовима још увек нису добили коначни епилог

Фото: Танјуг

Ипак, има и оних, чији се крај, нажалост, ни после деценију и више, још увек не назире.

Пре свега, јер неки од њих, иако буду доведени до пред крај, након изречене првостепене пресуде, често буду враћени одлуком Апелације, па суђења крећу из почетка и то траје годинама.

Један од случајева који и данас, после 15 година, интригира јавност јесте предмет трогодишње Ање Граховац, која је преминула након операције катаракте у јуну 2007. године, у приватној клиници "Перфекта".

Виши суд у Београду је 2019. донео прву првостепену пресуду којом је Станоје Глишић, анестезиолог, био осуђен на три године затвора, због тешког дела против здравља људи, док је осталих троје тада оптужених ослобођено кривице услед недостатка доказа. Ову пресуду укинуо је Апелациони суд и наложио ново суђење. Тако је, у другој првостепеној пресуди, анестезиолог ослобођен од оптужби да је одговоран, јер је суд закључио да "нема узрочно-последичне везе између поступања Глишића и смрти девојчице".

Но, и овог пута, тужилаштво је уложило жалбу на изречену судску одлуку, те је предмет крајем прошле недеље поново дошао у руке и на одлуку судија Апелационог суда у Београду.

Фото :З.Ј. М.

Исти суд би требало да разматра и другу првостепену пресуду некадашњој манекенки Катарини Ребрачи, којој се у Вишем суду у Београду судило читавих 12 година. Ребрача је одлуком суда, заједно са још две сараднице, 22. јула ослобођена од оптужби за наводну злоупотребу Фонда за превенцију рака дојке и противправно присвајање више од 22 милиона динара, које су уплаћивали грађани и донатори. Више тужилаштво незадовољно је ослобађајућом пресудом и уложиће жалбу Апелационом суду.

Саша Драгин, Фото М. Лабудовић

Ребрача је ухапшена 2010. и у притвору је провела шест месеци. Првом првостепеном пресудом, коју је укинуо Апелациони суд, била је осуђена на две године и десет месеци затвора, а наложено јој је и да у буџет Републике Србије уплати 22 милиона динара. До краја - тврдила је да је невина. Сада се опет чека нова одлука.

Још почетком 2014. године, у Специјалном суду у Београду, почело је суђење бившем министру пољопривреде Саши Драгину и његовим сарадницима оптуженим за наводне злоупотребе у панчевачкој "Азотари". Драгин је ухапшен 2012. био је девет месеци у притвору, након чега му је исти замењен кућним притвором. Наставак суђења заказан је за 19. септембар.

Тужилаштво за организовани криминал, Драгина и остале сумњичи да су злоупотребама оштетили Азотару. Драгин се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја за коју је запрећена казна до 12 година затвора.

Дарко Шарић, Фото Танјуг

ПРАЊЕ НОВЦА

ДАРКУ Шарићу (на слици) је, почетком месеца, Апелациони суд у Београду укинуо првостепену пресуду Специјалног суда и наложио понављање поступка, због оптужби за прање новца наводно зарађеног од продаје наркотика. Првостепеном пресудом био је осуђен на казну од девет година затвора, Небојша Јестровић на пет, а остали оптужени на казне од две до седам година затвора.

СЛУЧАЈ "ЕПАРХИЈА" ЗАПОЧЕТ 2015.

СЛУЧАЈ који је пред правосудним органима започео још 2015, а у којем се на оптужници ВЈТ у Београду нашао и бивши епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић), још увек није окончан. У међувремену, поступак је обустављен против Артемија јер је преминуо, али и даље се суди осталим оптуженима за наводну финансијску штету нанету Епархији рашко-призренској, у периоду од 2004. до 2010. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОТРЕСНО: Мајка убијене Петре једва хода, кроз сузе прича шта је све преживела (ВИДЕО)

ПОТРЕСНО: Мајка убијене Петре једва хода, кроз сузе прича шта је све преживела (ВИДЕО)

МАЈКА Сузана Будимировић, као и бака мале Петре Будимировић (3), коју је отац Марко брутално убио у Вршцу, стигле су данас на протест који су организовали незадовољни грађани овог града испред Центра за социјални рад.

07. 10. 2022. у 14:07

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ЗМИЈА УЈЕЛА БЕБУ: Сакрила се међу играчке, па напала - застрашујућ случај у Тенесију